Василев: Ако няма редовен кабинет, служебният ще внесе Плана за възстановяване

Служебното правителство ще внесе Националния план за възстановяване и устойчивост, ако се стигне до нови избори, обяви служебният министър на финансите Асен Василев.

Той изрази надежда, че следващата седмица ще има ново редовно правителство.

"Ако няма редовно правителство и ако служебното правителство трябва да изкара почти до края на годината, ако изборите са ноември, тогава би било безотговорно този план да не бъде внесен в Брюксел", каза Василев пред депутатите в бюджетна комисия.

Обикновено практиката е за около два месеца плановете на отделните държави - членки да бъдат одобрявани, поясни министърът, подчертавайки, че не се притеснява от забавяне от страна на Брюксел по произнасянето. .

Преди Комисията на бюджет да одобри актуализацията на държавния бюджет на първо четене, Василев коментира и ситуацията в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която определи като скандална.

„Аз рядко използвам толкова силни дума, в случая думата скандална мисля, че даже не е достатъчно силна”, каза Василев. По думите му това, което заварили в АПИ били два типа дейности. „Единият тип дейност беше по играждането на АМ "Хемус", където имаше заделени финанси. Една голяма част от тях бяха раздадени като аванси, вследствие на което ние заварихме надфинансирани дейности, раздадени 72% от парите за автомагистрала "Хемус" при построени 11% от магистралата. Така, че там има достатъчно средства да продължи строителството в рамките на дадените аванси”, каза той. /БГНЕС