Василев: Събрали сме с 685 млн.лв. повече данъци, мита и осигуровки спрямо 2023

В МФ се сформира работна група, която да обследва обединението на НАП и Агенция “Митници” в единна приходна агенция. Това се прави с цел по-ефективно администриране на събирането на мита, данъци и акцизи, но и с цел оптимизация на държавната структура. Общи данъчни и митнически агенции има в Дания, Естония, Испания, Латвия, Словения, Унгария, Полша, Португалия и др. Това е подход, който се използва и в Англия и Америка.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев. Той даде повече информация за сливането на двете приходни агенции – НАП и Агенция „Митници“, предаде репортер на БГНЕС.

“Приходната част на бюджета върви изключително добре. Към 19 февруари сме събрали с 685 млн.лв. повече данъци, мита и осигуровки спрямо миналата година. Събираемостта за данъците сме нагоре с 13,9%, увеличението при осигуровките е 9,2 за осигуровки, а увеличението при ДДС от внос и акциз е 11,2%. Движим се по-добре от заложеното като приходна част при бюджета”, добави Василев.

Според него, сега е удобен момент за сливането на НАП и Агенция “Митници”. “Имаме предварителен анализ до какво би довело сливането на НАП и Агенция “Митници”. От гледна точка на общите администрации това ще е една сериозна оптимизация, която ще се случи. С оглед сухопътния Шенген това ще е релокиране на ресурси в Агенция “Митници”, смята той. Василев коментира, че в рамките на един месец трябва да стане ясно как точно ще се случи сливането на двете агенции, за да не възникне напрежение. /БГНЕС