Великобритания иска да удължи Брекзит до 30 юни

Британският премие Тереза Мей съобщи на депутатите, че е изпратила писмо с искане за удължаване на Брекзит до 30 юни.

Великобритания поиска от лидерите на ЕС удължаване на Брекзит до 30 юни, това заяви британският премиер Тереза Мей в сряда.

Мей каза, че е писала на председателя на Европейския съвет "да го информирам, че Великобритания иска удължаване на член 50 за периода до 30 юни", каза Мей.

„Не искам дълго удължаване”, каза тя, предупреждавайки парламента, че дългото забавяне ще означава, че Великобритания ще трябва да проведе Европейски парламентарни избори в края на май.

„Идеята, че три години след гласуването за напускане на ЕС да искаме от хората в тази страна да избират нови депутати за европарламента е вярвам, неприемлива”, заяви Мей.

„Като премиер аз няма да се подготвям за удължаване на Брекзит повече от 30 юни”, каза тя.

В писмото си до Туск, което бе публикувано от Даунинг Стрийт, Мей заяви, че тя смята да върне сделката, която бе договорена от нея и ЕС обратно в парламента нищо, че тя бе отхвърлена вече два пъти.

„Ако предложението премине аз съм сигурна, че парламента ще ратифицира сделката. Но това определено няма да може да приключи преди 29 март”, написа тя добавяйки, че графикът за прокарването на необходимото законодателство, което ще позволи Брекзит е „неизбежно сигурно”.

„Ето защо искам да информирам Европейския съвет, че Великобритания иска удължаване на член 50 за периода… до 30 юни 2019 г.”, пише Мей. /АФП