Великобритания - хаос в пътуванията заради общонационалната железопътна стачка

Десетки хиляди членове на най-големия профсъюз на железничарите в Обединеното кралство излязоха на протест във вторник - първия ден от поредица протести, които се очаква да доведат до спиране на железопътните услуги и до хаос в пътуванията в цялата страна.

Около 40 000 членове на профсъюза "Железопътен, морски и автомобилен транспорт" (RMT) в Network Rail и 14 железопътни оператора започнаха 48-часова стачка във вторник и сряда.

След почивка в четвъртък в петък и събота ще се проведе още една 48-часова стачка.

Железопътните компании направиха съобщения рано във вторник, като призоваха пътниците да пътуват само при необходимост.

В изявление RMT заяви, че е решил да стачкува отново, тъй като въпреки "максималните усилия" през коледния период работодателите в железопътния сектор не са провели никакви преговори по исканията на синдиката за по-добро заплащане и условия на труд.

"Правителството блокира опитите на профсъюза да постигне споразумение с работодателите в железниците", заяви Мик Линч, ръководител на най-големия профсъюз на железничарите в Обединеното кралство.

Той предупреди, че стачните действия могат да продължат и след май.

Освен RMT, във вторник и сряда стачкуват и работниците от Националните магистрали.

В туитър депутатът от Лейбъристката партия Бет Уинтър изрази подкрепа за стачката на RMT, обвинявайки правителството, че "води война срещу железниците със съкращения след съкращения".

"Профсъюзът RMT е този, който се бори", каза тя. /БГНЕС, Анадолска агенция

Лондон / Великобритания