Великобритания не е съгласна с изтеглянето от Афганистан

Британският министър на отбраната Бен Уолъс е обсъдил със страните от НАТО запазването на контингента в Афганистан.

Бен Уолъс и Лойд Остин

Великобритания се опита да сформира коалиция в НАТО, за да поддържа военно присъствие в Афганистан, след като САЩ обявиха оттеглянето си от страната, съобщи вестник „Дейли Мейл”, позовавайки се на британския министър на отбраната Бен Уолъс.

„Опитах се да обсъдя (това) със страните от НАТО, но те не се интересуваха ... Бързо стана очевидно, че без САЩ като координираща държава тези опции бяха изключени“, заяви пред вестника Уолъс.

Според него се е обсъждала възможността за запазване на едностранно военно присъствие на Великобритания в страната, което би трябвало да намали активността й в други части на света.

Британският военен министър осъди мирното споразумение, подписано от САЩ и радикалните талибани през 2020 г., което предвижда изтегляне на чуждестранни войски от Афганистан за 14 месеца и началото на вътрешен междуафганистански диалог след размяната на пленници.

"Сделката беше гнила, имаше недостатъци ... Вероятно ще се върнем (в Афганистан) след 10 или 20 години", каза Уолъс.

Според ръководителя на отбраната оттеглянето на силите на НАТО демонстрира краткосрочните стратегии на западните държави. „Западът отново беше осъден, заради това проблемите да се елиминират, а не се решават“, каза Уолъс. /РИА Новости