Великобритания нулира червения си списък за държави с коронавирус

Министерството на транспорта на Обединеното кралство намали до нула броя на страните в червения списък за коронавирус, при пристигане от които е необходимо да се спазва задължителна десетдневна карантина в хотели за сметка на пристигащите. Това съобщи днес министър Грант Шапс в Twitter.

„Всички седем държави, които все още са в червения списък, ще бъдат изключени от него на 1 ноември от 04:00 часа (01:00 московско време)“, каза Шапс , визирайки Венецуела, Хаити, Доминиканската република, Колумбия, Панама, Перу и Еквадор. В същото време британското министерство на транспорта уточни, че червеният списък, който се актуализира на всеки три седмици, може в бъдеще да бъде попълнен с държави, в които се наблюдава широко разпространение на коронавирус. Цената на десетдневен престой в специални хотели при пристигане от страни от червения списък е приблизително £2285.

Британското правителство увеличи броя на държавите, чиито сертификати за ваксинация признава, елиминирайки необходимостта от самоизолация при пристигането. Към този списък бяха добавени по-специално Перу и Уганда, като общо в него има повече от 135 държави. Списъкът на признатите от Лондон ваксини не се е променил. Това са същите четири медикамента, които са одобрени в Обединеното кралство: ваксините на AstraZeneca, Pfizer, Moderna и еднодозовата ваксина на Janssen./БГНЕС