Венеция забранява големите туристически групи

Венеция ще забрани туристическите групи от повече от 25 души и високоговорителите в опит за облекчаване въздействието на масовия туризъм върху италианския град. Новите правила ще влязат в сила от юни, съобщиха властите.


Използването на високоговорители ще бъде забранено, тъй като те могат да "генерират объркване и смущения".

През септември Венеция одобри такса от 5 евро за дневни посетители.

Елисабета Песце, служител, отговорен за сигурността на града, заяви, че най -новите политики "са насочени към подобряване на управлението на организирани групи в историческия център".

Градът е с размер само 7,6 квадратни километра, но само през 2019 г. приветства почти 13 милиона туристи, според Италианския национален статистически институт. Очаква се броят на посетителите да надвишава нивата преди пандемията през следващите години.

Все повече и повече жители във Венеция избират да напуснат, страхувайки се, че туристите могат да превземат историческия островен град.

Гражданските асоциации във Венеция започнаха проучвания през април миналата година, за да наблюдават колко легла са на разположение както за туристите, така и за жителите в града.

Според последната актуализация от един от тях, броят на леглата за туристите се е увеличил до над 50 000 - надвишавайки наличните за местните жители.

През юли експерти от ЮНЕСКО заявиха, че градът трябва да бъде добавен към списъка на обектите на световното наследство, тъй като въздействието на изменението на климата и масовия туризъм заплашват да доведат до необратими промени в него.

Експерти от културния орган на ООН обвиниха италианските власти за "липса на стратегическа визия" за решаване на проблемите, пред които е изправен един от най -живописните градове в Италия. /БГНЕС