"Virgin Galactic" започва търговски космически полети

Днес „Virgin Galactic“ най-накрая ще започне търговски космически полети - важен етап за компанията, основана през 2004 г. от британския милиардер Ричард Брансън, предаде АФП.


Първите клиенти са тричленен екипаж от италианските военновъздушни сили и Националния съвет за научни изследвания на Италия, а четвъртото място ще бъде заето от инструктор-астронавт на Virgin Galactic.

Наречена Galactic 01, 90-минутната мисия ще излети от космодрума "Америка" в Ню Мексико и включва няколко суборбитални научни експеримента, се казва в изявление на компанията.

Живото предаване започва в 15:00 ч. по Гринуич на уебсайта на Virgin Galactic.

Това се случва почти две години, след като Брансън се издигна до последната граница в изпитателен полет, предназначен да постави началото на нова ера на доходоносен космически туризъм.

Впоследствие обаче компанията се сблъска с неуспехи, включително с кратко приземяване от Федералната авиационна администрация (FAA), която установи, че полетът на Брансън се е отклонил от определеното му въздушно пространство и Virgin Galactic не е съобщила за "злополуката", както се изисква.

По-късно лабораторни тестове показаха, че някои материали, използвани в превозните средства, не са достигнали изискваните граници на здравина, което наложи модернизация на флота.

Компанията прекрати паузата си в космическите полети с успешен тест през май, проправяйки пътя за мисията днес.

Virgin Galactic използва самолет "кораб-майка" с двама пилоти, който излита от писта, набира голяма височина и пуска самолет, задвижван от ракета, който се издига в космоса със скорост почти Мах 3, преди да се върне обратно на Земята.


Пасажерите в кабината на космическия самолет преживяват няколко минути безтегловност и наблюдават извивките на планетата от височина над 80 км.

Полетът ще включва полковник Валтер Виладей и подполковник Анджело Ландолф от италианските военновъздушни сили, Панталеоне Карлучи от Националния съвет за научни изследвания на Италия и Колин Бенет от Virgin Galactic.

На борда на космическия самолет има и двама пилоти, а на кораба-майка - двама.

Екипажът ще проведе 13 контролирани и автономни експеримента и ще събира данни от скафандрите си и сензорите в кабината.

Експериментите включват измерване на нивата на радиация в недостатъчно изследваната мезосфера и как се смесват определени течности и твърди вещества в условията на микрогравитация.

Virgin Galactic е продала около 800 билета за бъдещи търговски полети - 600 между 2005 и 2014 г. за 200 000 до 250 000 долара и 200 след това за 450 000 долара всеки.

Филмови звезди и знаменитости бяха сред първите, които се сдобиха с места, но програмата на компанията претърпя катастрофа през 2014 г., когато космически самолет по време на тестов полет се разпадна във въздуха, убивайки втория пилот и ранявайки сериозно пилота.

Компанията се конкурира в сектора на суборбиталния космически туризъм с компанията на милиардера Джеф Безос „Blue Origin“, която вече е изпратила 32 души в космоса. /БГНЕС

Тагове: