Вицеадмирал Манушев за Vera Su: Трябва по най-бързия начин да се направи кризисен щаб

Трябва да се направи кризисен щаб и то по най-бързия начин. Това каза пред БГНЕС вицеадмирал о.р Пламен Манушев, който днес е посетил района, където заседна корабът Vera Su.

Той обясни, че става въпрос за спасяване на имущество и без съгласие на собственика или на капитана не може да се намеси някой да го спасява. „Тъй като нищо не прави собственикът, според мен трябва спешно да му се постави категоричен срок, ако не държавата да се намеси със средствата, които има и възможностите час по-скоро този кораб да бъде снет от камъните, да се вдигне и да се отбуксира, за да не стане наистина екологична катастрофа там, и от товара, който носи – 3000 тона тор, а също така и от горивото, което има на борда, маслата в двигателите“, каза Пламен Манушев.

По думите му засега времето е благоприятно, но влоши ли се рязко, а това се очаква след 2-3 дни, тогава корабът сигурно ще се разбие и ще се разцепи.

„Трябва да се направи кризисен щаб и то по най-бързия начин, в който да има хора над „Морска администрация“, над министерствата, и да може да се координира дейността им. Там е работа не само на Министерство на транспорта, а е и работа на Министерство на екологията, включително и Министерство на външните работи, тъй като има чужда държава е намесена. Някой трябва да координира тези действия“, каза адмиралът. /БГНЕС