Вучич: Газовият интерконектор с България ще бъде открит до края на ноември

Газовият интерконектор между България и Сърбия, който се изгражда със значителна подкрепа от ЕС, ще бъде открит до края на ноември.


Това заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на 4-дневна обиколка в Западните Балкани.

"Интерконекторът между България и Сърбия е изключително важен за нас. Получихме огромна поддръжка от ЕС и значителни грантове за този проект", заяви Вучич, като уточни, че завършването на проекта ще се осъществи след 15 дни. Вучич очаква след получаването на всички необходими разрешителни интерконекторът да заработи до края на месец ноември.

"Като икономически партньор ЕС е категорично първи. 610 от най-големите инвеститори в Сърбия са от ЕС. Що се отнася до стокообмена, за първите осем месеца общата стойност е 26 млрд. евро. Привлякохме инвеститори, които изнасят от тук. При преките чуждестранни инвестиции от ЕС идват общо 21,31 млрд. евро. Имаме огромен брой проекти заедно, днес чухме окуражителни думи за плана за растеж, откъдето очакваме голяма финансова помощ. За енергийна инфраструктура получихме 168 милиона евро от Съюза", добави сръбският президент. /БГНЕС