Захариева към Скопие: По-малко емоции, повече прагматизъм

Нашата съседка трябва да преодолее редица стереотипи, за да тръгне по пътя за присъединяване към ЕС, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на БГНЕС.

В рамките на петъчния парламентарен контрол министър Захариева информира депутатите за развитието на Българо-Северомакедонските отношения в контекста на преговорите за членство на югозападната ни съседка в Европейския съюз, както и за официалната позиция на нашата страна.

„Добросъседството трябва да стане част от преговорната рамка, защото това са най-силните гаранции за България, че подписаните документи ще се изпълняват и ще се наблюдават през цялото време на преговорния процес, с ясни критерии за напредък“, посочи още Захариева пред депутатите,, отправяйки послание към Скопие за по-малко емоции и повече прагматизъм.

Тя бе категорична, че страната ни винаги е имала единна външна политика по тази тема, а условията на София са ясни, както в България, така и в Северна Македония. Според Захариева най-същественият проблем е неизпълнението на договора от 2017 г., припомняйки, че в него има текстове за езика на омразата, за работата на комисията по исторически въпроси, както и за това, че няма да има претенции за наличието на македонско малцинство в България.

„Работата на комисия се политизира от македонска страна“, подчерта Захариева, която отбеляза и забавянето на инфраструктурните проекти, давайки за пример коридор номер 8, особено в частта му за жп свързаност.

„В преговорната рамка България е поискала няколко ясни неща. Добросъседските отношения са хоризонтален критерий по Маастрихт“, каза още Захариева от парламентарната трибуна и продължи: „Ние сме съседни държави, от страна на българския народ има приятелски чувства, въпреки отвратителната кампания и езика на омразата от другата страна на границата“.

„Не съм съгласна, че българските правителства с премиер Борисов не са обръщали внимание на този район, те са направили най-много в тази посока“, каза още външният ни министър. /БГНЕС