Захариева: По света се говори за български модел

По света се говори за българския модел на справяне с кризата. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Пандемията от коронавирус промени всичко в нашия живот, тя се отрази и на дипломацията, посочи Захариева пред БНТ. Благодарение на високите технологии продължаваме да си вършим работата, да се срещаме и разговаряме. Европейските лидери са разбраха за бюджета и за плана за възстановяване. Днес сме по-добре подготвени и говорим за възстановяване, добави тя.

„Кризата показа, че няма страна, която да може да преодолее пандемията сама. Светът говори за българския модел – балансът, който намираме да опазваме живота на хората и да не затваряме икономиката“, заяви външният министър.

„Здравеопазването и икономическото възстановяване ще бъдат в центъра на внимание през следващия мандат. Ние сме управлявали по време на три кризи и сме доказали, че можем да се справим“, подчерта Захариева.

„ЕС вече говори за обща здравна политика или политики в тази сфера. Приетият план за възстановяване открива безпрецедентни възможности пред държавите-членки, за да модернизират своята икономика. За нас това ще доведе до ръст на годишна база 3,5-3,8%“, посочи външният министър.

По отношение на РС Македония Захариева припомни, че България има последователна политика, която е одобрена от парламента на страната и всички политически партии още през 2019 г. Според нея причината за липса на напредък от страна на Скопие по пътя за ЕС се корени в неизпълнението на Договора от 2017 г. След приемането на РС Македония в НАТО през 2019 г. Скопие бави неговото изпълнение. /БГНЕС