Заместник-председателят на ЕК Тимерманс подаде оставка

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс обяви оставката си, за да се яви на парламентарните избори в Нидерландия с амбицията да стане следващият министър-председател.

Неговото напускане следва това на Мария Габриел, друг бивш комисар от екипа на Фон дер Лайен, която напусна през май, преди да стане заместник министър-председател и министър на външните работи на България.

Ръководителят на Комисията Урсула фон дер Лайен благодари на 62-годишния Тимерманс за работата му по ръководенето на амбициозния проект на блока „Зелена сделка" за постигане на неутрално въглеродно бъдеще.

Сега този ресор ще бъде предаден на друг неин заместник-председател - Марош Шефчович, се казва в изявление на Комисията, предаде АФП.

Шефчович също така „временно" ще изпълнява политиките в областта на климата и околната среда, докато бъде назначен друг холандски комисар.

Фон дер Лайен определи Тимерманс като „ключов член" на нейния, чиято работа е позволила на Европейския съюз да направи „големи крачки" към целите си в областта на климата и която е повлияла на много други политически решения.

Изборите в Нидерландия ще се проведат на 22 ноември. Тимерманс, лявоцентристки политик, ще оглави обща листа на зелените и социалдемократите. /БГНЕС