Започна преместването на украински бежанци в държавни бази

В неделя сутрин започва преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието към държавни бази. Бягащите от войната ще са в отделни вагони при преместването им, като има възможност за прикачането на допълнителни вагони към влаковите композиции, ако се наложи.

Малко над 500 са хотелите, заявили желание да участват в програмата за настаняване на бежанци срещу 15 лева на ден, след 31 май. Хотелите, които ще приемат бежанци, са не само по морето, а и в цялата страна.

Бежанците ще се съпровождат със специални служители на МВР и автобуси до гарите, където ще се качват на влакове, а после отново ще се превозват с транспорт до базите за настаняване. Процесът започва в неделя и ще продължи до 1 юни.

Общо 7000 души от област Варна са останали за преместване, а първият влак с тях тръгва по направление Варна - София в 10.30 ч. на жп гара Варна. Около 3000 са намерили работа, а 5000 бежанци ще останат в хотелите, в които досега са били настанени.

Все още обаче има бази, които не са готови да приемат бягащите от войната, обясни в събота председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Базите, които не са готови до понеделник, ще бъдат санкционирани, ако до 24 часа не изпълнят изискванията.

До момента у нас са влезли 300 000 бежанци. Над 40 000 са украинските бежанци, които са регистрирани в системата, като 3% от жените са бременни, и 7% са инвалиди. Има и такива с хронични заболявания.

Част от хората, избягали от войната в Украйна, изразяват обаче и недоволство от базите, в които са настанени, съобщи още председателят на Държавната агенция за бежанците на брифинг в събота. В колцентровете до момента са постъпили искания от бежанци, че задължително трябва да има месо в менюто и сешоар в стаите, някои пък искали да са на първа линия на морето. /БГНЕС