Пролетните рулца традиционно се ядат в първия ден на Празника на пролетта, като могат да бъдат сервирани на масата за вечеря, предястие или закуска.
Друго популярно китайско ястие, което задължително трябва да присъства на трапезата, са пелмените. Те символизират смяната на старата с новата година. Когато ядете пелмени, изпращате старото и посрещате новото в живота си.
Юфката е още едно от основните ястия в китайската кухня. По време на празника юфката трябва да бъде дълга – юфка на дълголетието, която не бива да се реже.
Юфката може да бъде приготвена с най-различни ястия, които също имат своето символично значение.
Яйцата означават голямо и здраво семейство, скаридите символизират богатство, печеното прасе – мир, рибата – богатство, тофу - щастие и богатство за цялото семейство.
Рибата е задължителна за китайската Нова година, тъй като символизира излишък и богатство. Половината от рибата трябва да се изяде за вечеря, а втората половина на следващия ден. По този начин ще се увеличи излишъкът и бъдещето ще бъде успешно.
Цяла риба пък е символ на хармонично и здраво семейство.
Цялото пиле е друг символ на семейството. Богато на протеини, едно пиле е достатъчно, за да изхрани цялото семейство. Той представлява обединение и прераждане.
Ниан гао или оризови сладки - в древността те са използвани само като жертвоприношение към предците и боговете. Постепенно са се превърнали в традиционно за Празника на пролетта ястие.
Пролетта е сезона за засаждане на нови семена. Традиционно Празникът на пролетта е най-доброто време да бъдат изядени всички консервирани и запазени през зимата плодове и зеленчуци.
Морските водорасли символизират богатството, семената от лотос се приемат като благословия за много деца и здраво семейство. Бамбуковите кълнове са символ на дълголетие и просперитет, а пъпешът и грейпфрут - семейството и надеждата.