Започва проверка на Агенцията по вписванията и обществените поръчки в МП

Възлагам на дирекция „Вътрешен одит” и на инспектората към министър да извършат проверка на Агенцията по вписванията, включително на Търговския регистър, на дирекция „Българско гражданство”, на регистъра на особените залози и проверка на обществените поръчки и сключените договори през последните години.

Това съобщи служебният правосъден министър Янаки Стоилов при представянето на екипа и приоритети си, предаде репортер на БГНЕС.

В екипа на Стоилов влизат двама заместници. Това са следователят в Националната следствена служба Мария Павлова, която и преди е участвала в служебно правителство и пловдивският адвокат Иван Демерджиев, ръководител на Адвокатската колегия в града под тепетата. Началник на кабинета на министъра е юристът Мариян Карагьозов, а медиен съветник журналистът Мария Папазова.

Ще проявим нетърпимост към лошите практики, обеща Стоилов и подчерта, че от години най-проблемни са областите с предоставянето на гражданство, местата за задържанията и вписвания.

Имам амбицията да поддържам активно взаимодействие с Висшия съдебен съвет, каза още министърът.

Организацията на предстоящите избори също са сред приоритетните задачи пред служебния министър, но по думите му те не са най-тежката част от дейността на министерството, което отговаря само с организацията на вота в местата за задържане. Така, че не става въпрос за повече от 1500 лица, които ще имат право да гласуват. За нас е важно да подобрим електронното обслужване на гражданите, каза още Янаки Стоилов.

Миналата седмица министърът обеща проверка на твърденията на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за съществуване на видеозапис на издевателства в ареста над известен бизнесмен. Днес Стоилов съобщи, че още през вчерашния ден заместник-министър Мария Павлова е разпоредила проверка в затворите и местата за задържане. Ще изпратим и сигнал до главния прокурор, заяви Стоилов по повод оповестените твърдения на Илчовски в парламентарната комисия по ревизия в 45-ото Народно събрание. Проверката ще обхване периода от началото на 2017 г. до момента.
Аз специално изчаках няколко дни, за да видя дали тези твърдения, които бяха дадени пред временната комисия в парламента ще получат някакво развитие и конкретизация, поне при нас не са постъпвали такива данни, каза още Стоилов.

Ще изпратим също сигнал до главният прокурор, макар че там започнаха разпити, но тъй като ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат, поне като зрители на този запис, така че чрез такива разпити биха могли да се установят и евентуалните извършители или тези, които са направили записа. Така че по линия на прокуратурата също този сигнал ще бъде оформен и изпратен още тези дни, обясни Стоилов.
Сред задачите, които Янаки Стоилов изброи още са провеждане на срещи с представители на магистратурата, адвокатурата, Нотариалната камара, държавните и частни съдебни изпълнители, Съюза на синдиците, Съюза на юристите в България и други неправителствени организации за идентифициране и решаване на проблеми. Той посочи и организиране и провеждане на изпит за придобива на юридическа правоспособност от завършили юристи. Поради пандемичната имаше забавяне, което се надяваме при сегашните условия да бъде поне отчасти преодоляно, каза Стоилов. /БГНЕС