Затварят за неваксинирани "бразилския рай"

Бразилският архипелаг Фернандо де Нороня ще изисква от всички посетители да предоставят Covid-сертификат за ваксинация срещу коронавируса от 1 октомври. Това съобщи администрацията на този район, който е част от североизточния щат Пернамбуко.

"Завършването на масовите ваксинации на острова, където 100% от цялото възрастно население е получило две дози ваксини, ни позволява да започнем да отпускаме наложените санитарни мерки с по -голяма увереност. Архипелагът се посещава от туристи от цял ​​свят", цитира пресслужбата обяснението на шефа на местната администрация Гилърме Роши.

За да стигнете до архипелага, ще трябва да предоставите дигитален паспорт на covid, с маркировки за завършен пълен курс на ваксинация. Трябв да са минали и най-малко 21 дни от поставянето на втората доза преди влизането на острова. Тези, които са успели да бъдат ваксинирани само с една доза, трябва да представят и отрицателен PCR тест. Не се приемат резултати от антигенни тестове.

Децата на възраст под шест години ще бъдат освободени от изискването да се правят тестове за COVID-19, посетителите на възраст между седем и 11 години, както и тези, които са неваксинирани между 12 и 18 години, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 48 часа.

Настоящото изискване за допълнителни тестове за COVID-19 ще отблъсне поне 30% от пътниците, влизащи в архипелага, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

Архипелагът е затворен от 21 март 2020 г., от 5 април дори местните жители не можаха да стигнат до там. /БГНЕС

Фернандо де Нороня / Бразилия