Зеленски: Байдън подкрепя членството на Украйна в НАТО

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепи стремежите на Украйна да стане член на НАТО, заяви президентът на Украйна Зеленски, но добави, че това решение не зависи изцяло от САЩ. Това каза украинският президентът на Украйна в интервю за телевизионния канал CNN.

Зеленски заяви: "/Байдън/ каза: Мисля, че трябва да сте там [в НАТО], но това зависи не само от мен ", цитира украинският лидер думите на ръководителя на Белия дом, изречени по време на неотдавнашната им среща във Вашингтон.

„Знам, г -н президент, но вашето решение ще направи пътя към НАТО [за Украйна] по -кратък“, е заявил Зеленски. Според спомените на украинския лидер дискусията за членството на страната в НАТО с американския президент са продължили около 20 минути.

Северноатлантическият алианс прие политическо изявление, че „Украйна и Грузия в крайна сметка ще станат членове на НАТО“, но отказа да предложи на двете страни „План за действие за членство”, което е първата стъпка в правния ред за прием на страната в присъединителната организация. През февруари 2019 г. Върховната Рада на Украйна одобри изменения в конституцията, които затвърждават стремежите на Украйна към членство в НАТО. Украйна също получи статут на партньор на НАТО с повишени възможности.

Украинският президент посети САЩ от 31 август до 2 септември. На 1 септември той се срещна с американския президент Джо Байдън./БГНЕС