Зеленски: Г-7 ще е гарант за сигурността на Украйна преди членството в НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства новите ангажименти в областта на сигурността, поети от страните от Г-7, но предупреди, че те не могат да заместят евентуалното членство в НАТО.


След разговори с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Зеленски заяви, че обещанията на Г-7 трябва да се разглеждат "не като заместител на НАТО, а като гаранции за сигурност по пътя ни към интеграция".

„Гаранциите от Г-7 могат да бъдат първият легален документ за сигурността на Украйна, отделно ще има и двустранни договори с всички страни. Това ще бъдат двустранните разговори отделно от гаранциите от Г-7. Това не може да замени членство в НАТО. Това ще се гаранции за сигурност по пътя ни към интеграция с алианса“, заяви Зеленски.

Зеленски определи решенията на НАТО като добри, но не оптимални.

"Можем да кажем, че резултатите от тази среща на върха са добри, но ако получим покана, това ще бъде оптималният вариант", заяви Зеленски.

„Благодарен съм да видя такива решения за Украйна. Украйна е и ще бъде важна част за сигурността в Европа. Радвам се за новите помощи, които бяха обявени тези дни. Важно е, че няма да имаме МЕП по пътя за НАТО. Нашите войници доказаха, че могат да са част от НАТО. И показахме, че правим необходимото за членството ни в НАТО и ЕС, реформи се правят постоянно.“

„Напълно разбирам, че поканата е само технически проблем. Но това има силно символично значение. Подобно на това, че Украйна стана кандидат-член на ЕС. Не сме членове, но е силен сигнал. Покана за НАТО би действало точно така. Все пак получихме силни окуражителни съобщения, не може да бъдем недоволни. Интеграцията с НАТО ни дава допълнителна воля за борба“, допълни Зеленски.

Украинският президент също коментира атмосферата в литовската столица. Литва беше изпълнена с украински знамена и различни символи репрезентиращи борбата на Киев срещу инвазията. Боядисани автобуси в синьо-жълто, допълнени с надписи „Украйна се нуждае от Ф-16“, бяха един от много подобни примери.

„Силно съм докоснат от подкрепата за Украйна тук, всичките знамена по улиците и символи, Благодаря“, каза той.

Столтенберг завърши пресконференцията като подчерта, че най-важното сега е Украйна да спечели войната.

„Трябва да подчертаем, че най-важното нещо е Украйна да победи. Затова оръжията са основна цел. Радвам се да видя, че много държави обявиха нови пакети помощ за Украйна. Трябва да предоставим на Украйна средствата да се справи с инвазията, преди всичко останало.“

БГНЕС припомня, че Германия, Франция, Великобритания, Канада и Австралия вече обявиха нови траншове военна помощ. Тя варираше то ракети с далечен обсег до танкове, муниции и бронирани машини. /БГНЕС