Зеленски и Клаус обсъдиха противовъздушната отбрана и зърното в Букурещ

Украинският президент Володимир Зеленски проведе във вторник разговори за сигурността и зърното с румънския си колега в Букурещ, след поредица от руски удари по дунавските пристанища на Украйна близо до румънската граница. При първото си посещение Румъния, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, Зеленски каза, че ударите близо до границата са "заплаха, не само за нашата държава"., предаде АФП.

След сделката, позволяваща безопасни доставки на зърно през Черно море, Москва засили ударите по южните региони на Украйна, където се намира жизненоважна инфраструктура за износ на зърно. Миналия месец Румъния няколко пъти откри отломки от дронове близо до границата си с Украйна, което доведе до изграждането на противовъздушни убежища е едно от граничните села на територията й.

На съвместен брифинг с румънския президент Клаус Йоханис, Зеленски каза, че двамата са обсъдили противовъздушната отбрана, без да дава повече подробности .

Зеленски също приветства „изключително важно решение“ украинските пилоти да се обучават в център за обучение на пилоти F-16, който ще бъде създаден в Румъния. „Говорихме как да ускорим такова обучение“, каза Зеленски.

Румъния вече е домакин на контингенти от войски на НАТО. Въпреки че Букурещ не е коментирал публично военната помощ, износът на военно оборудване се е увеличил.

Освен сигурността, Зеленски и Йоханис също обсъдиха как да увеличат износа на зърно от Киев, което се доставя през Румъния. Инвазията на Русия в Украйна попречи на достъпа на страната до Черно море, пресече маршрутите за транспортиране на зърно и предизвика да бъдат отклонени през други регионални държави.

„Украйна и Румъния заедно имат критичен принос за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност“, каза Зеленски пред репортери. Той добави, че двете страни са подписали двустранна декларация за "опростяване на процедурите за преминаване на границата, откриване на нови гранични контролно-пропускателни пунктове". „Зърненият коридор от Украйна през Молдова до Румъния скоро ще заработи“, каза Зеленски.

Почти 60 процента от общия износ на зърно на Украйна в момента преминава през Румъния, според Йоханис. Миналия месец Румъния и България премахнаха ограниченията върху вноса на украинско зърно, които бяха наложени през май след протести на фермери в пет страни срещу вноса. Полша, Унгария и Словакия запазиха ограниченията - в разрез със съобщението на ЕС, че ще бъдат прекратени.

„Посещението потвърждава продължаването на безусловната подкрепа на Румъния за Украйна“, се казва в изявление на кабинета на румънския президент преди посещението на Зеленски. Зеленски също посети за кратко парламента, където няколко крайнодесни депутати протестираха срещу посещението му. /БГНЕС