Земан предрича талибаните да превърнат Афганистан в център за терористи

Чешкият президент Милош Земан заяви във вторник, че очаква Афганистан да се превърне в терористичен център под ръководството на талибаните, критикувайки НАТО за оттеглянето от засегнатата от конфликти държава.

„Талибаните ще създадат терористичен център на афганистанската територия“, заяви лидерът пред новинарския сайт Parlamentni Listy.

"Това ще доведе до подновяване на терористичните атаки практически по целия свят", каза 76-годишният политик.

Талибаните няма да имат проблеми с финансирането, защото биха могли да живеят от продажбата на опиум, тъй като „Афганистан е най -големият производител на опиум в света“, добави той.

Земан, който съгласно условията на конституцията е главнокомандващ на чешката армия, също атакува НАТО за решението да се изтегли от Афганистан.

"Вече критикувах изтеглянето на срещата на върха на НАТО в Лондон преди година и сега на срещата на върха на НАТО в Брюксел", каза Земан.

„Гледах (Доналд) Тръмп и (Джо) Байдън в очите, казвайки им, че това е страхливост. Мисля, че напускайки Афганистан, американците са загубили престижа на глобален лидер и самата НАТО е породила съмнения относно легитимността на съществуването й."

Член на НАТО от 1999 г., Чешката република имаше свои войници в Афганистан до оттеглянето им през юни тази година. Земан, който има слабост към Русия и Китай, заяви, че сега страната му трябва да преразгледа обещанието си да увеличи разходите за отбрана до два процента от брутния вътрешен продукт, както се изисква от НАТО.

„Ако НАТО се провали тук, трябва да преоценим разходите си за отбрана и да поставим повече натиск върху националната отбрана“, каза Земан.

Земан многократно се противопоставя на имиграцията от мюсюлмански страни и веднъж оприличи покойния палестински лидер Ясир Арафат с Адолф Хитлер./БГНЕС