Като цяло намаляват общите земеделски площи със засадена продукция, сочи годишният аграрен доклад за развитието на земеделието през 2018 г. на Министерството на земеделието и храните.
Най-осезаемо е намалението при засаждането на площи с тютюн, като ако през 2013 г. те са били 19 265 хектара, то през 2017 г. спадат почти двойно до 10 506 хектара.
Намаляват площите, засети с пшеница /1 197 768 хектара през 2017 г. срещу 1 328 062 ха през 2013 г./, ечемик /138 122 ха през 2017 срещу 182 457 ха през 2013/; и царевица /461 085 през 2017 г. срещу 518 471 ха през 2013 г./.
Ръст има при насажденията на индустриални маслодайни култури /123 544 ха през 2013 г. срещу 181 067 през 2017 г./. Впечатляващ е ръстът на засаждането на грах, боб, леща, бакла, фасул и други варива, които за периода от 2013 до 2017 г. са отбелязали почти десетократен ръст – от 8 263 хектара преди 5 години, на 78 389 през миналата година.
Ръст има и в овощните насаждения, които от 66 824 хектара през 2013 г. нарастват до 84 320 през 2017 г.
Площите със селскостопанско значение намаляват, като за петгодишния период са по-малко с близо 34 хиляди хектара, а общо през 2017 г. са 5 224 402.
Расте, обаче, броят на регистрираните земеделски стопани, които от 70 776 през 2013 г. достигат 93 012 души през 2017 г.
Продукцията от растениевъдството продължава да е водещ фактор в структурата на стойността на брутната продукция в селското стопанство за периода 2015-2017 г. Така през 2017 г. растениевъдството заема 68.3% от отрасъла, 23.1% дава продукцията от животновъдството, а селскостопанските услуги са на трето място с 5.8%.
През 2017 г. земеделците са вложили над 516 милиона лева в семена, посадъчен материал и фуражи.
Реализирани са 99% от произведените плодове от реколтата през 2017. За търговската мрежа са насочени 46%, за преработвателната промишленост – 30,5%, а за собствена консумация – 3,3%.
Водещо място в производството на плодове заема Югоизточният район на страната – 27,4% от общото производство за годината, следван от Южен централен район с 22,4%, и Северен централен район с 19,9%. В Югоизточния район е съсредоточено производството на праскови (49,5%) и череши (42,0%), в Южния централен район – производството на круши (39,4%), ябълки (34,6%) и сливи и джанки (29,7%), а в Северния централен район са произведени 86,2% от кайсиите за страната.
Най-голям дял от общото производство на плодове през 2017 г. заемат сливите и джанките – 22,4%, следвани от черешите – 22%, ябълките – 20,4%, и прасковите и нектарините – 15,7%. Най-голям спад при производството се отбелязва на орехите, които намаляват с близо 30% само за две години.
При зеленчуците през 2017 г. най-голямо е производството на картофи – 227,8 хил. тона (27,4% от общото производство на зеленчуци), домати – 158,8 хил. тона (19,1%), дини – 108,1 хил. тона (13%) и пипер (сладък и лют) – 54,8 хил. тона (6,6%).