Земетресение в Мароко уби най-малко 296 души

Близо 300 души са загинали след мощно земетресение в Мароко, според предварителните данни на правителството, а жителите на Маракеш съобщават за "непоносими" писъци след труса с магнитуд 6,8.

"Според предварителния доклад земетресението е отнело живота на 296 души в провинциите и общините Ал-Хауз, Маракеш, Уарзазат, Азилал, Чичауа и Тарудант", се казва в изявление на вътрешното министерство на Мароко.

Други 153 души са били ранени, добави то.

"Усетихме много силен трус и разбрах, че е земетресение", каза по телефона за АФП 33-годишният Абделхак Ел Амрани от Маракеш.

"Видях как сградите се движат. След това излязох навън и там имаше много хора. Всички хора бяха в шок и паника. Децата плачеха, а родителите бяха разстроени".

"Електричеството спря за 10 минути, както и (телефонната) мрежа, но след това отново се включи. Всички решиха да останат навън", добави той.

Французинът Майкъл Бизе, на 43 г., който е собственик на три традиционни къщи риад в стария град на Маракеш, разказа, че по време на земетресението е бил в леглото.

"Мислех, че леглото ми ще отлети. Излязох на улицата полугол и веднага отидох да видя моите риади. Беше пълен хаос, истинска катастрофа, лудост", казва той.

В социалните мрежи се разпространи видеозапис, на който се вижда как част от минаре се срутва на известния площад Джемаа ел-Фна в историческия град и ранява двама души.

Министерството на вътрешните работи заяви, че властите са "мобилизирали всички необходими ресурси, за да се намесят и да помогнат на засегнатите райони".

Съобщава се, че в болниците в Маракеш е имало "огромен наплив" от ранени хора.

Регионалният център за кръвопреливане в Маракеш е призовал жителите да дарят кръв за пострадалите.

В град Ал-Хауз, близо до епицентъра на земетресението, едно семейство е било затрупано в развалините, след като къщата им се срутила, съобщават местните медии.

Вероятни са значителни щети

Земетресението е ударило на 71 км югозападно от туристическата гореща точка Маракеш на дълбочина 18,5 км в 23:11, съобщи Геоложката служба на САЩ.

Усетено е и в крайбрежните градове Рабат, Казабланка и Есауира.

"Чухме писъци по време на труса", каза жител на Есауира, на 200 км западно от Маракеш.

"Хората са по площадите, в кафенетата, предпочитат да спят навън. Паднали са парчета от фасади."

Системата PAGER на USGS, която предоставя предварителни оценки на въздействието на земетресенията, издаде оранжев сигнал за икономически загуби, като оцени, че е възможно да бъдат нанесени значителни щети.

Според американската правителствена агенция предишни събития с това ниво на тревога са изисквали реакция на регионално или национално ниво.От USGS заявиха, че "населението в този регион живее в структури, които са силно уязвими от земетресенията". Според глобалния интернет монитор NetBlocks интернет връзката в Маракеш е била нарушена поради прекъсване на електрозахранването. Мароканските медии съобщиха, че това е най-мощното земетресение в страната през последните години.

Земетресението беше усетено и в съседен Алжир, където алжирската гражданска защита заяви, че то не е причинило щети или жертви.

През 2004 г. най-малко 628 души загинаха и 926 бяха ранени при земетресение в Ал Хосейма в североизточната част на Мароко.

През 1980 г. земетресение с магнитуд 7,3 по скалата на Рихтер в съседен Алжир беше едно от най-силните и разрушителни земетресения в най-новата история.

При него загинаха 2 500 души и поне 300 000 останаха без дом. /БГНЕС