Желязков: Делото на Св. св. Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа

Председателят на Народното събрание Росен Желязков заяви, че "делото на свети свети Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа" в своето слово след литургията по случай 24 май в базиликата „Сан Клементе", предаде специалният пратеник на БГНЕС в Рим Димитър Русков.

Тържествената православна литургия бе водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и духовници от Българската православна църква.

По думите на Желязков събралите се в базиликата изразяват "дълбоката си почит към непреходното дело на светите първоучители Кирил и Методий" и историческия им принос.

По време на словото му бе посочено, че славянските първоучители са провъзгласени за съпокровители на Европа от страна на Папа Йоан Павел ІІ.

Според председателя на НС този акт не е случайност, а закономерност.

„Днес ние сме обединени в своето многообразие. Живеем на континент, който черпи вдъхновение от богато културно, религиозно и хуманно наследство. И макар да преживяваме бурни и критични времена, ние сме непоколебими в своя стремеж да градим една мирна Европа, която е отворена за културата, познанието и прогреса“, заяви Желязков, като уточни, че делото на светите братя ще бъде живо, докато се пази "неугасващия стремеж към нови културни постижения и общата воля за напредък и благополучие".

Семинаристи от Софийската духовна семинария и представители на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, които тази година честват съответно 120 г. и 100 г. от основаването си, също взеха участие в литургията. /БГНЕС