Живко Мутафов: Добрите каузи съществуват, просто трябва да ги открием

Има много талантливи и способни българи сред българската общност в чужбина. Но има прекалено много негативност в България. Трябва да се огледаме около себе си, да видим всички позитивни неща и да направим България добро място за живеене. Добрите каузи съществуват, просто трябва да ги открием.

Това заяви за предаването на БГНЕС на английски език Живко Мутафов, български предприемач, живеещ от над 30 години в САЩ.

Живко има дългогодишна кариера като инвеститор, специализиран в развиващите се пазари на Латинска Америка, Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка и Азия. Бил е финансов анализатор и портфолио мениджър, а също така партньор в един от големите хедж фондове, базиран в Калифорния. В хода на работата си той пътува много до местата, където инвестира, като придобива преки познания и опит за икономиките и финансовите пазари на развиващите се страни по света. Понастоящем Живко Мутафов е съосновател на стартъп, наречен Monetryx - платформа за свързване на основатели с доставчици на капитал и експертиза. В ролята си на основател на стартъп той е дълбоко ангажиран с подпомагането на българските стартъпи да разширят дейността си в САЩ и да се докоснат до ресурсите, предоставяни от българската общност около Силициевата долина.

„Има много българи, работещи в големи компании и проекти зад граница. Има много талантливи и способни българи сред българската общност там“, каза той.

„Живея в САЩ от над 30 години. През първите 20 години аз нямах взаимодействие нито с българското консулство, нито с посолството. Но това вече се променя. Сега взаимодействам с тях повече. Има прогрес в това отношение и всичко върви в правилната посока“, увери предприемачът.

По думите му българите зад граница все повече формират позитивно мнение за страната ни. „Все повече се разбира, че ние сме професионалисти, умни, успешни, честни, това развива облика на нашата страна. Но е хубаво, че започваме да вярваме в това, което правим, особено в Силициевата долина. Трябва да имаме по-голяма амбиция като страна“, заяви Живко.

Но да промениш възприятието не е лесна работа, смята той.

„Ако ние сме корумпирани, но изпращаме послания, че не сме, не е работещо. Това е тежка работа, бавен процес, дълъг път“, каза икономистът.

Относно миграцията, Живко Мутафов обръща внимание на това, че има много страдащи хора по света и затова трябва да сме по-толерантни.

„Разбира се, хората, пристигащи по границите, трябва да преминат през необходимия процес, да се интегрират и знаем, че промяната е трудна. Но все пак аз живея в САЩ, страната на множество мигранти. Когато отидох в Съединените щати, бях посрещнат с отворени обятия, те не ме възприемаха като Живко от България, а гледаха на мен като на личност – какво правя, как си взаимодействам с тях“, разказа Живко Мутафов.

Той дори би приел мигрант в своята компания, ако е квалифициран.

„Нека го кажем така – аз гласувам, плащам данъци. И ще съм много доволен, ако част от данъците, които плащам, отидат за настаняване на тези хора, за предоставяне на възможности за тях. Това е една от характеристиките на цивилизованите страни – не оставяш хората да страдат, не ги оставяш да умрат, не ги оставяш на улицата без дом“, каза той.

Според него българите имат повече време да бъдат с приятели и да се забавляват от американците.

„Но има прекалено много негативност в България, хората не се усмихват, често се оплакват. Трябва да се огледаме около себе си, да видим всички позитивни неща и да направим България добро място за живеене. Това е напълно възможно. Имаме умни, честни хора, въпреки популярното възприятие, че всички са корумпирани. Ако работим върху това, аз съм сигурен, че можем да направим България една страхотна част от Европа. Добрите каузи съществуват, просто трябва да ги открием“, завърши с оптимизъм успелият зад граница бизнесмен. /БГНЕС