Зорница Русинова: За първи път в проект „Умения” могат да участват и малки фирми

За първи път даваме възможност на работодателите, освен да обучат персонала си да привлекат и безработни или неактивни лица, които са регистрирани в бюрата по труда. Целта ни е да подпомогнем българския бизнес с всички видове обучения, които позволява нашето законодателство.

Зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова

Това каза в интервю за БГНЕС зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя разясни новите моменти в програмата, които дават глътка въздух на родния бизнес както по отношение на обучението на кадри, така и по привличане на нови и добре подготвени служители.

„За първи път даваме възможност на малки фирми да участват в проект „Умения. За целта свалихме долния праг за кандидатстване. Минималната стойност на един проект може да бъде 15 000 лв., което означава, че едно микро предприятие с 2-3 служители може за първи път да кандидатства. Това беше една пречка, която съществуваше в програмата“, обясни Русинова и добави, че размерът на съфинансирането по програмата зависи от размера на предприятието – 50% е за най-големите предприятия, където стойността на проекта може да стигне до почти 4 млн. лв.

Зам.-министърът посочи, че проекти се приемат до 3 май като заделеният ресурс за тази програма е 30 млн.лева.

Друга новост е, че МТСП дава възможност на бизнеса със специфично производство и работа да съчетава няколко типа обучения – професионална квалификация, ключова компетентност и специфичното обучение на компанията. Причина за това е, че често фирменото обучение не се вписва в програмите на професионалната квалификация.

„Затова даваме възможност да се комбинират тези три обучения. Прагът за високотехнологични или специфични обучения е до 2500 лв. на човек”, поясни зам.-министърът и подчерта, че дават възможност на фирмите да правят партньорство помежду си и да кандидатстват със съвместен проект.

„Бонусът, който сме предвидили, за да стимулираме активността на фирмите да наемат безработни е да покриваме осигуровките от страна на работодателя. За да се случи това обаче, ние изискваме половината от хора, които са преминали тези тип обучения да бъдат заети”, каза Русинова и подчерта, че ако фирмите въведат и гъвкави форми на заетост като плаващо работно време, работа от вкъщи, почасова заетост, ротация на работното място ще получат допълнителен бонус от 100 лв. на месец.

Зам.-министърът коментира, че туристическия сектор е един от ключовите в българската икономика и той няма само принос в БВП, но и в сферата на заетостта и добави, че именно там има най-много работни места.

„Миналата година нашето министерство сключи споразумение с Министерството на туризма. Заедно с Държавното предприятие за професионална квалификация, което е към МТСП се организираха обучения специално в сферата на туризма. В края на миналата година над 250 души успяха да минат такова обучение”, уточни Русинова.

Тя каза че в тази посока са били направени и промени в трудовото законодателство по отношение на наемането на хора от трети страни и подчерта, че наскоро са подписали спогодба с Молдова, а в момента са в активни преговори за подписване на двустранна спогодба с Украйна.

Стана ясно още, че от 1 април е започнал приемът на документи по проекта "Ваучери за заети лица". Очаква се в рамките му да бъдат обучени около 50 000 души, за което е осигурено финансиране в размер на 20 млн. лева като при необходимост министерството има възможност да увеличи средствата.

„Приоритетни за нас в този прием са хората със средно образование и по-ниско такова, както и хората над 54 годишна възраст, които за първи път могат да са с висше образование. Един човек може да мине обучение за професионална квалификация и ключови умения. В предишните издания на програмата най-популярни от ключовите умения бяха езиковите умения. Това е една добра възможност човек да надгради езиковите си умения или да започне изучаването на втори език”, каза Русинова и добави, че всеки работещ човек със средно образование може да отиде в бюрото по труда, за да даде заявлението си или да подаде своята заявка онлайн.

Русинова обърна сериозно внимание на качеството на обучението, което според нея може да се гарантира само със строг контрол. Затова на обучителните центрове се заплаща едва, след като курса приключи и бъде издаден сертификат на обучаващия се, а за да бъдат по-отговорни хората те вече ще заплащат 50% от стойността на дадено обучение, а не 15% както беше досега.

Зам.-министърът добави още, че освен водените политики от министерството, заедно с ентусиасти от „Български кариерен форум” организират трудови борси в градове, където се обучават български студенти. Целта на тези борси е да привлекат младите да карат стажовете си в България, както и след завършването на образованието си да се върнат и да работят в България. /БГНЕС