Галин Цоков: Българските деца са търсещи и творчески личности

В Министерството на образованието и науката (МОН) бе открит благотворителен великденски базар с произведения на деца от 60 училища и детски градини от 6 области на страната, предаде репортер на БГНЕС.

"На Велики понеделник откриваме тази изложба на творчеството, на изкуството, на практическите неща, които правят нашите деца и ученици в българските образователни институции", каза служебният министър на образованието проф. Галин Цоков.

По думите му това е много символично, защото именно това е първият ден от Страстната седмица.

"Седмицата на преображението, на това, което носи новото раждане, възкръсването на Исус Христос. Символично по отношение на това, че през годините, през десетилетията, през столетията нашето училище и нашата образователна система винаги е била източник от една страна, от друга страна основно място, където са се случвали тези процеси", отбеляза той.

Просветният министър подчерта, че на благотворителния великденски базар има около 500 деца и ученици, заедно с техните родители. Цоков заяви, че участието на над 60 образователни институции в днешното събитие е показателен за силата на творчеството, на правенето, на това, че нашите български деца са наистина търсещи и творчески личности.

"Благодаря, че носите младост, красота, изкуство и всичко това е едно послание за бъдещето, че то ще е по-радостно, по-щастливо и свързано с възможността за развитие, включително и в рамките на образователната система", обърна се той към децата, техните родители и учителите.

Преди това лазарки изпълниха традиционни български песни и танци.

А Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието – София-град, разказа, че носиите, които носят те, са автентични и са на техните прабаби.

"Уверявам ви, че всичките 18 носии са от раклите на баба и те предават духа на техните предци, защото са на над 100 години", подчерта тя. /БГНЕС