500 млн. лв. бюджет за градски транспорт представи София

София ще има рекорден бюджет за градски бюджет тази година. Общо над 500 млн. лева ще са инвестициите за транспорт през 2024 година. Това съобщи Иван Василев, заместник кмет на София с н​​​​​​​​​​​​​Направление "Финанси и здравеопазване", предаде репортер на БГНЕС.

Пари за увеличение на служителите в транспорта има, успокои Василев.

Освен рекордно много средства, успяхме да направим бюджет на транспорта на София в рекордно съкратени срокове. За първи път от 5 години той се внася заедно с бюджета. Увеличихме средствата, които Столичната община отделя за транспорта и към успешен край вървят и разговорите с Министерство на финансите, които заявиха готовност държавата да поеме 17 млн. лв. за охраната на метрото от страна на МВР, каза Василев.

Имаме изцяло ново отношение към градския транспорт на града ни, каза в началото на днешния брифинг зам.-кметът на София по транспорт и градска мобилност Илиян Павлов.

183 млн. лева в бюджета на градския транспорт в София идват от продажбата на карти и билети за пътуване. 189 млн. лева идват като компенсация и субсидии от Столичната община. Остатъкът се покрива от държавния бюджет – 155 млн. лева, информира Илиян Павлов.

Той също успокои работещите в системата като подчерта, че представеният бюджет е ясна заявка, че транспортът е основен приоритет за екипа на Васил Терзиев. /БГНЕС