Анджей Дуда: Перспективата за приемане на Украйна в НАТО е напълно реалистична

"Перспективата за приемане на Украйна в НАТО е напълно реалистична", заяви президентът на Полша Анджей Дуда в Криница. Той увери, че ще обсъди това със съюзниците си на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи „TVP World”.

Дуда участва в дебат с литовския си колега Гитанас Науседа на тема "Архитектура на сигурността в региона след 24 февруари 2022 г. Специалната роля на Полша и Литва в контекста на агресията на Русия срещу Украйна", който се проведе по време на тържественото откриване на форума "Криница 2023".

Форумът в Криница е международно събитие, което събира представители на бизнеса, политиката и академичните среди. Той предоставя на участниците платформа за обмен на най-добри практики и задълбочен експертен опит, за работа в мрежа и за изграждане на взаимоотношения.

На въпрос за срещата на върха на НАТО, проведена на 11-12 юли във Вилнюс, полският президент припомни, че в месеците преди форума се е срещнал с украинския президент Володимир Зеленски и е обсъдил перспективата за присъединяване на Украйна към НАТО.

"От самото начало бяхме наясно, че това е много труден въпрос. Особено труден просто защото там се води война и всички много добре осъзнавахме, че в момента не може да се говори за незабавно приемане на Украйна като пълноправен член на НАТО", каза Дуда.

Той добави, че поради същността на член 5 от Северноатлантическия договор, който изразява задължението за колективна отбрана, приемането на Украйна в НАТО в този момент би означавало влизане на алианса във война с Русия. "Така че беше очевидно, че държавите членки на НАТО няма да се съгласят", заяви президентът.

Полският държавен глава подчерта, че основната цел е да се улесни присъединяването на Киев към НАТО, като се гарантира, че Кремъл няма да може да възпрепятства този процес, и изтъкна, че страхът от руска реакция в миналото е спирал решенията на НАТО, което е довело до липсата на напредък по време на срещата на върха в Букурещ.

Дуда подчерта, че "Русия се е доказала като агресор, нарушител на международното право, който е нападнал суверенна, независима държава".

"В крайна сметка това не беше първият път след агресията срещу Грузия. Русия всъщност нахлу в Украйна през 2014 г., но тогава не всички се осмелиха да говорят открито за това. Бяха доволни, че Путин използва така наречените "малки зелени човечета", представящи се за сепаратисти, за да прикрие факта, че Русия е официално замесена, въпреки че всички, разбира се, знаеха как стоят нещата в действителност", каза полският президент.

"Само ние казвахме открито, че всъщност става дума за руска агресия", припомни Анджей Дуда.

Както отбеляза той, на 24 февруари 2022 г. "маските паднаха. Русия открито нападна Украйна."

"Наистина, ако погледнем силите, които Москва мобилизира, това беше пълномащабна агресия, която, за щастие, не успя благодарение на храбростта на украинските войници, на смелостта на Володимир Зеленски и на подкрепата на западните съюзници, включително и на нашата подкрепа. Те не можаха да превземат Киев, не можаха да превземат Украйна и страната продължава да се бори", заяви той.

Що се отнася до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, президентът Дуда призна, че първоначалната цел, поставена в Лвов, да се отправи официална покана към Украйна да се присъедини към НАТО, не е била постигната, тъй като подобна покана задейства процес на ратификация сред държавите членки. Въпреки това той подчерта, че във Вилнюс е постигнат напредък със създаването на Съвета НАТО-Украйна, което може да се разглежда като стъпка към бъдещото членство на Украйна в НАТО.

"Днес се казва, че освен обективните обстоятелства няма друга причина, която да възпрепятства възможността за присъединяване на Киев към НАТО. Тази перспектива е абсолютно реалистична и се основава на решения, взети единствено от Украйна и държавите членки", заяви Дуда.

Той увери, че Полша ще продължи да подкрепя Украйна. "Със сигурност, заедно с президента Гитанас Науседа, ще подкрепим Украйна в усилията ѝ да навлезе в пътя на ратификацията възможно най-скоро. Дали това ще се случи във Вашингтон по време на предстоящата знакова среща на върха на НАТО, в момента не мога да отговоря на този въпрос. Мога обаче да ви уверя, че със сигурност ще обсъдим това с нашите съюзници на предстоящата среща, тъй като и двамата ще се отправим към Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН", припомни той./БГНЕС