Байдън отпътува за срещите на върха на Г-7 и НАТО

Президентът на Съединените щати Джо Байдън напусна Белия дом за дипломатическа обиколка в рамките на седмица, по време на която се надява да укрепи западния съюз срещу Русия и да посрещне предизвикателствата от страна на Китай.

Пътуването му ще се осъществи на фона на политическите сътресения около абортите в собствената му страна.

Байдън се отправи първо към луксозен замък в германските Алпи за срещата на върха на Г-7 с лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония. Следващата седмица той ще лети за Мадрид за срещата на върха на НАТО.

И двете сесии ще се проведат в сянката на руската инвазия в Украйна, но също така и на глобалния скок на инфлацията, страховете от рецесия и все по-нарастващото предизвикателство да се сдържа Китай, като същевременно се избягва открит конфликт.

Байдън получи похвала за възстановяването на водещата роля на САЩ в техните европейски и азиатски съюзи. Реакцията спрямо Русия се характеризираше със силно трансатлантическо единство, както по отношение въоръжаването на украинците, така и за налагането на мощни икономически санкции срещу Москва.

Но Байдън, подобно на няколко други европейски лидери, е изправен пред натиск у дома заради последиците от санкциите, които допринесоха за повишаване на цените на горивата, което наложи затрудни допълнително икономиката, излизаща от затворения режим на Ковид-19.

Байдън е притеснен и заради напрегнатата политическа ситуация преди междинните избори през ноември, на които републиканците могат да си върнат контрола над Конгреса за следващите две години.

Решението на Върховния съд от петък за прекратяване на десетилетията на федерална защита на достъпа до аборти откри ново бойно поле, като Байдън призова избирателите да превърнат този въпрос в ключов през ноември.

Той се върна към темата преди да отпътува за Европа, като заяви, че Върховният съд е взел "шокиращо решение".

"Знам колко болезнено и опустошително е това решение за толкова много американци", каза той. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ