Байдън пред ООН: Защита на Украйна, климатичната криза, ИИ и Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Общото събрание на ООН да спре "наглата агресия" на Русия в Украйна, като заяви, че в противен случай независимостта на всички държави ще бъде изложена на риск.

"Трябва да се противопоставим на тази нагла агресия днес, за да възпрем други бъдещи агресори утре", каза Байдън в речта си.

"Ние твърдо подкрепяме Украйна в усилията ѝ да постигне дипломатическо решение, което да осигури справедлив и траен мир. Само Русия, само Русия носи отговорност за тази война. Единствено Русия има властта да прекрати тази война незабавно", заяви Байдън.

"И само Русия е тази, която стои на пътя на мира. Защото цената на Русия за мира е капитулацията на Украйна, територията на Украйна и децата на Украйна", добави Байдън.

"Русия вярва, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да издевателства над Украйна без последствия. Но аз ви питам следното: Ако изоставим основните принципи на Устава на ООН, за да успокоим един агресор, може ли някоя държава членка да се чувства уверена, че е защитена? Ако позволим Украйна да бъде разчленена, гарантирана ли е независимостта на която и да е нация?“.

"Ето защо Съединените щати, заедно с нашите съюзници и партньори по света, ще продължат да подкрепят смелия народ на Украйна, докато той защитава своя суверенитет и териториална цялост - и своята свобода”, заяви Байдън.

Говорейки за климата Байдан обърна внимание, че "цялото човечество" е изложено на риск от климатичната криза.

"Рекордни горещини в Съединените щати и Китай. Горски пожари, опустошаващи Северна Америка и Южна Европа. Пета година на суша в Африканския рог. Трагични наводнения в Либия, при които загинаха хиляди хора. Взети заедно, тези моментни разказват за това какво ни очаква, ако не намалим зависимостта си от изкопаемите горива и не започнем да защитаваме света си от климатичните промени. От първия ден на моето управление Съединените щати се отнасят към тази криза като към екзистенциална заплаха, каквато тя е не само за нас, но и за цялото човечество."

Байдън предупреди и за опасностите от изкуствения интелект.

Изкуственият интелект трябва да бъде "безопасен", преди да бъде пуснат на обществеността. Той каза, че правителствата трябва да управляват тази технология, а не обратното.

"Трябва да сме сигурни, че ще използваме тези инструменти като възможност, а не като оръжие за потисничество"

"Съединените щати се стремят към по-сигурен, по-проспериращ и по-справедлив свят за всички хора, защото знаем, че нашето бъдеще е свързано с вашето".

"И никоя нация не може да се справи сама с предизвикателствата на днешния ден", допълни той.

Президентът на САЩ увери, че конкуренцията с Китай не бива да прераства с открит конфликт.

"Що се отнася до Китай, искам да бъда ясен и последователен. Стремим се отговорно да управляваме конкуренцията между нашите страни, така че тя да не прерасне в конфликт", каза Байдън в речта си.