Берлинският филмов фестивал назначи нов ръководител

Филмовият фестивал "Берлинале" назначи Триша Тътъл, бивш ръководител на Лондонския филмов фестивал, за свой нов директор, докато се подготвя за съкратеното си издание през 2024 г.

53-годишната Тътъл ще поеме ръководството от Мариет Рисенбек и Карло Чатриан, които ръководеха фестивала през последните четири години, от април 2024 г.

"Берлинале", който ще се проведе от 15 до 25 февруари, се нарежда заедно с Кан и Венеция сред трите най-големи филмови фестивала в Европа и служи като ранна годишна стартова площадка за филмовата индустрия.

Германският министър на културата Клаудия Рот, която оглавяваше комисията, отговаряща за назначаването, заяви, че Тътъл е впечатлила с "много ясните си и много структурирани идеи за артистичните перспективи на Берлинале".

"Тя е абсолютно правилният избор за всички нас, за да поведе Берлинале към едно много успешно бъдеще", каза Рот, предаде АФП.

Родената в САЩ Тътъл е работила в Британския филмов институт в продължение на 10 години, като за последно е била ръководител на фестивалите.

След това се присъединява към Националното училище за кино и телевизия на Обединеното кралство, където преподава в катедрата по режисура.

Тътъл заяви, че посещава "Берлинале" от края на 90-те години на миналия век и има "толкова много прекрасни спомени от идването си на фестивала", който тя определи като "изключително важно място за среща на световната филмова индустрия".

"Берлинале е израз на този невероятен град, който е игрив, пикантен и страстен по отношение на изкуството и идеите", каза тя.

През юли фестивалът обяви "по-фокусирана" програма за 2024 г., като се позова на увеличение на разходите.

Общият брой на филмите ще бъде намален на около 200 от 287 през 2023 г.

Рисенбек и Чатриан ръководят съвместно фестивала от 2020 г. насам, като през 2021 г. се ориентират към онлайн издание, а през 2022 г. - към хибридна версия.

През август Рот обяви, че те ще бъдат заменени от един директор.

Вестник "Зюддойче цайтунг" изрази надежда, че Тътъл ще "върне малко повече холивудски блясък в Берлин - спешно необходим след постните години".

Кенийско-мексиканската актриса Лупита Нионг'о ще оглави журито на 74-ото "Берлинале", което ще избере носителите на най-големите награди "Златна" и "Сребърна мечка". /БГНЕС