Бившият шеф на "Audi" е изправен пред присъда по делото за "дизелгейт"

Очаква се бившият главен изпълнителен директор на „Audi“ Руперт Щадлер да бъде осъден във връзка със скандала "Дизелгейт" - най-високопоставеният бивш ръководител, който ще бъде наказан във връзка със спора за измама с вредни емисии, разтърсил автомобилната индустрия, предаде АФП.

Миналия месец той призна ролята си в сагата, но в рамките на споразумение за признаване на вина се очаква да избегне затвор, а вместо това да бъде осъден на голяма глоба и условна присъда.

60-годишният мъж призна, че е позволил на автомобилите, оборудвани с манипулиращ софтуер, да останат в продажба дори след като е научил за измамата.

Германският автомобилен гигант „Volkswagen“ - чиито дъщерни дружества включват „Porsche“, „Audi“, „Skoda“ и „Seat“ - изпадна в криза, след като през септември 2015 г. призна, че е инсталирал софтуер за фалшифициране на нивата на емисиите в 11 млн. дизелови автомобила по света.

Така наречените устройства за намаляване на вредните емисии караха автомобилите да изглеждат по-малко замърсяващи при лабораторни тестове, отколкото са на пътя.

По време на съдебния процес, който започна през 2020 г., Щадлер отричаше да е извършил нарушение.

Но миналия месец в окръжния съд в Мюнхен адвокатът му заяви, че Щадлер е "пренебрегнал" да информира бизнес партньорите си, че автомобилите с този софтуер все още излизат на пазара.

По-рано екипът на защитата му заяви, че съгласно споразумението за признаване на вина той ще бъде осъден условно на до две години и ще извърши плащане в размер на 1,1 млн. евро.

Volkswagen винаги е настоявал, че измамата с дизеловите двигатели е дело на шепа служители на по-ниско ниво, които са действали без знанието на началниците си.

Самият Щадлер не е обвинен, че е подбудил измамата.

Мащабен скандал

Но германските прокурори твърдят, че Щадлер е знаел за схемата най-късно до юли 2016 г. и въпреки това е позволил продажбата на още хиляди автомобили до началото на 2018 г.

Като признава, че не се е намесил, Щадлер е изправен пред присъда за измама по небрежност.

Щадлер е бил главен изпълнителен директор на Audi в продължение на 11 години, когато е бил арестуван през 2018 г. Той е бил и член на управителния съвет на групата Volkswagen.

Той прекара четири месеца в предварителен арест поради опасенията на прокуратурата, че ще се опита да повлияе на свидетелите.

Също днес съдът ще произнесе присъдата си по делото на съподсъдимия Волфганг Хац, бивш мениджър на Audi и Porsche, който се призна за виновен през април.

Хац, който в определен момент е бил ръководител на отдела за разработка на двигатели в Audi, призна, че е помогнал за инсталирането на софтуер за измама с емисиите.

Инженер на Audi, който преди това е признал, също ще бъде осъден.

Бившият главен изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн също трябваше да бъде изправен пред съда за измама във връзка със скандала, но делото му беше отложено за неопределено време поради влошеното му здравословно състояние.

Сагата "дизелгейт" шокира Германия и се разглежда като най-големия следвоенен индустриален скандал в страната.

Това вече струва на Volkswagen десетки милиарди евро под формата на глоби, съдебни разходи и обезщетения за собствениците на автомобили, главно в САЩ.

Разрушението също така ускори разработването на екологични електрически превозни средства, което изисква огромни инвестиции в труден икономически климат. /БГНЕС