Блинкен: Продажбата на F-16 на Турция е от национален интерес за САЩ

От национален интерес и интерес в областта на сигурността на САЩ е модернизирането на F-16, с които Турция вече разполага, както и продажбата на нови изтребители на Анкара, заяви държавният секретар Антъни Блинкен на съвместна пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу, съобщи Ройтерс, цитиран от „Катимерини“.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продължава да подкрепя доставката на F-16 за Турция, заяви Блинкен.

Турският външен министър заяви, че не приема обвързването на въпроса за закупуването на самолети F-16 от САЩ с определени условия и очаква всички санкции срещу Турция да бъдат отменени възможно най-скоро.

Чавушоглу припомни, че Турция преди е превеждала средства за закупуването на изтребители от пето поколение F-35, но така и не ги е получила. "Бяхме извадени от тази програма. В същото време вече сме превели 1,4 млрд. долара. Връщането на тази сума е естествено очакване на Анкара. Този въпрос се обсъжда в момента. Очакваме скорошно решение", заяви турският министър.

От своя страна държавният секретар на САЩ заяви, че "потенциалът за съвместни действия между Турция и НАТО винаги е важен за Вашингтон, както заяви президентът на САЩ Джо Байдън".

Чавушоглу призова всички страни от НАТО да убедят Швеция да предприеме конкретни стъпки, за да отговори на опасенията на Анкара.

От своя страна Антъни Блинкен отбеляза, че Финландия и Швеция вече са предприели конкретни стъпки по отношение на меморандума, който са подписали с Турция. Той изтъкна, че разширяването на НАТО не е двустранен въпрос, движещ се в посока ескалация на натиска на Вашингтон върху Анкара.

По отношение на Украйна държавният секретар на САЩ заяви, че Вашингтон е обезпокоен от подкрепата на Китай за "военните усилия" на Русия, особено по въпроса за доставките на оръжие.

Чавушоглу подчерта, че Турция не изнася за Русия продукти, които могат да се използват в отбранителната промишленост. По негови думи Анкара е предприела мерки за предотвратяване на евентуални нарушения на санкциите срещу Москва.

Блинкен заяви, че „ясният глас“ на Турция в подкрепа на суверенитета на Украйна е от решаващо значение.

По отношение на опустошителните земетресения Турция е благодарна на властите и народа на САЩ за тяхната солидарност и подкрепа, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, предаде АА.

Ръководителят на турската дипломация отбеляза, че Вашингтон е декларирал готовността си да подкрепи Анкара в максимална степен още от първия ден на бедствието.

Чавушоглу отбеляза още, че програмата на Турция за диалог със САЩ е обширна и последната среща на четири очи с Блинкен се е състояла само преди месец във Вашингтон.

Втората среща на Стратегическия механизъм Турция-САЩ е насрочена за втората половина на 2023 г., каза той. "Нашата цел е да използваме всички възможности за диалог в полза на Турция и САЩ. В същото време е важно да обсъждаме предизвикателствата пред сътрудничеството", подчерта турският министър.

Чавушоглу припомни, че търговският оборот между Турция и САЩ е достигнал 32 млрд. долара и страните имат за цел да го увеличат до 100 млрд. долара годишно.

След Турция Антъни Блинкен заминава за Гърция, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“. /БГНЕС