Болсонаро обвинен в престъпления срещу човечеството

Бразилският президент Жаир Болсонаро бе обвинен в "престъпления срещу човечеството" от Международния наказателен съд (МНС) за предполагаемата му роля в унищожаването на Амазония, първият случай, който се стреми изрично да свърже изсичането на горите със загубата на човешки животи.

Затоплящите планетите емисии на парникови газове от изгарянето и индустриалното селско стопанство в Амазониа са по-високи от общите годишни емисии на Италия или Испания. Обезлесяването в региона вече отделя повече CO2, отколкото останалата част от Амазония може да поеме.

Австрийските защитници на екологичното правосъдие Allrise подадоха официална жалба в съда в Хага днес сутринта. Те поискаха съдебни производства срещу Болсонаро и неговата администрация за действия, "пряко свързани с негативните последици от изменението на климата по света". В жалбата се обвинява бразилския лидер в провеждането на широко разпространена кампания, водеща до убийството на защитници на околната среда и в застрашаване на световното население чрез емисии, причинени от обезлесяването. Екипът зад нея заяви, че администрацията на Болсонаро се е стремила „систематично да премахва закони, агенции и лица, които служат за защита на Амазония“. В жалбата се казва още, че Болсонаро е отговорен за приблизително 4000 квадратни километра унищожени тропически гори всяка година и че той е ръководил месечните нива на обезлесяване, които са се ускорили с до 88 процента от встъпването му в длъжност на 1 януари 2019 г.

Офисът на Болсонаро не отговори на искане за коментар от АФП.

Екипът от експерти изчисли, че емисиите, дължащи се на администрацията на Болсонаро поради масовото обезлесяване, ще доведат до над 180 000 смъртни случая, свързани с топлината в световен мащаб през този век.

Въпреки че има поне три други жалби от местни групи срещу Болсонаро в МНС от 2016 г., организаторите казват, че това е първата, която подчертава ясната връзка между загубата на гори и глобалното здраве на хората.

"Това е, което се случва в Бразилия - масово обезлесяване. Искаме да разберем причинно -следствената връзка с глобалния климат", каза основателят на AllRise Йоханес Веземан. "Става дума точно за това, което Римският статут определя като престъпление срещу човечеството: умишлено унищожаване на околната среда и защитниците на околната среда."

Адвокат Найджъл Повоас, който е водил наказателно преследване срещу някои от най-известните международни престъпници, заяви, че жалбата е отправена срещу няколко лица в администрацията на Болсонаро.

"Ние се фокусираме върху най-висшите отговорни актьори", каза той пред АФП. /БГНЕС