Борисов: Отношенията с Пеевски отдавна съм ги заявил, от Божков не сме взели стотинка

Подкрепяме мерките на Министерството на финансите на САЩ и очакваме нашите правораздавателни органи да продължат разследванията, заяви лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, предаде репортер на БГНЕС.

Не мога да приема недомлъвките на някои политически лидери. Аз моите отношения с Пеевски отдавна съм ги заявил и те са чисто политически, свързани с различните райони. Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес. Никога не сме получили стотинка от лицето Божков, заяви Борисов.

В сряда Съединените щати въведоха широки антикорупционни санкции срещу известни влиятелни българи и над 60 организации. Сред тях Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България.

Винаги като партия ние сме поддържали най-добрите отношения със САЩ, затова подкрепяме мерките на тяхното финансовото министерство. Илко Желязков Екатерина Захариева го е уволнявала два пъти, вина може да поемем само за Александър Манолев, заяви още Борисов. Той поясни, че е бил на среща с посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа вчера, която определи като „сладка”.

Борисов отново повтори, че вече 20 дни служебното правителство не дава информация за подслушванията, няма информация за шпионския скандал.

Той коментира и оттеглянето на Елена Фичерова, която подаде молба за освобождаване като началник на кабинета на вътрешния министър. Борисов беше категоричен, че Румен Спецов трябва да си отиде от НАП.

Асен Василев, извинете се, обърна се Борисов към служебният министър на финансите. Извинете се и за началника на НАП, и за Българската банка за развитие, заяви Борисов, според когото европейските институции не потвърждават тезите на служебното правителство. БСП е световният шампион по унищожаване и фалиране на банки. При всяко тяхно управление някоя банка пада, каза още Борисов и сравни ББР с КТБ. Кои направиха цесиите в КТБ, попита той.

За първи път от много време насам лидерът на ГЕРБ отговори и на журналистически въпроси, свързани с различни теми. Едни от тях бяха свързани с темите, обсъждани при посланичката на САЩ Херо Мустафа.

„За първи път коментирам среща с посланик. Трябва да ви кажа, че те са над 10. Моето възпитание и политическа дисциплина е, когато има работни срещи, да не ги коментирам. Чух спекулации за вчерашния ден и за това си позволих да кажа, че бяхме изключително радушно приети. По тези теми с партньорските служби – кога, как, по какво, тероризъм, шпионаж, корупция сме работи, аз няма да ви кажа нищо“, отсече Борисов.

Той посочи единствено, че от месеци не се е виждал с Делян Пеевски, а последният им разговор е бил по повод на смесените райони. „Може да видите постановленията, с които сме отпускали пари за смесените райони, където и те имат кметове“, каза лидерът на ГЕРБ и бивш премиер и допълни: „Така, както Христо Иванов и Йордан Цонев си гукаха, приемете, че и ние така сме си говорили по тази тема“.

Друга група въпроси бяха свързани с кюлчетата злато, които се виждат на снимките, за които се твърди, че са от спалнята на Борисов в резиденция "Бояна", както и личността на момичето, която ги е направила, която самият той определи като Мата Хари. Той отново отрече това да е била плеймейтката Маги Бадер, за която увери, че никога през живота си не я е виждал.

„Представете си как това момиче, поднасям си извиненията към него, говори със своите приятели и семейство“, каза още той. „Кюлчета злато съм пипал единствено в трезора на БНБ“, посочи още Борисов.

От своя страна заместник председателят на партията Даниел Митов подчерта: „Вчерашните събития са логично продължение на амбицията и заявките на администрацията на Байдън да подпомага демократичните институции в партньорските държави и да препятства зловредни корупционния влияния, идващи от държави, които са враждебни към НАТО. Второ – защо идват от САЩ, а не от ЕС, аз не мога да гадая“. /БГНЕС