Декларацията от Гранада на срещата на върха на Съвета на ЕС е приета, без планирания текст за миграцията

На официалната пресконференция на Съвета на ЕС, пръв говори Шарл Мишел, председател на Европейския съвет. Той очерта 4 важни точки – усилване на икономиката с инвестиции в зелените технологии и технологиите с изкуствен интелект, отбраната (особено в светлината на войната в Украйна), енергийния сектор и по-активната ангажираност на Европейския съюз с проблемите по целия свят. „Имаме специална роля в света и трябва да я изиграем“, каза още Шарл Мишел.

Специално място председателят на Европейския съвет отдели на миграцията и изрази задоволството си от усилията на комисията за постигането на Пакт за миграцията. „Трябва да продължим да сме по-ефективни в борбата с престъпните групи, които организират нелегалната миграция. Трябва да работим повече с тези транзитни за нелегалния трафик на хора държави, за да защитим по-добре границите си“, подчерта още той.

„Това бяха 48 интензивни часа политика“, завърши изявлението си Шарл Мишел.

След като подчерта, че и в следващото, белгийско председателство дневния ред ще продължи в същата посока – за разрешаване и на регионалните конфликти Сърбия-Косово и Южен Кавказ.

След него, президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари на испанския премиер Педро Санчес и каза: „Тази неформална среща на върха е инвестиция в подготовката на бъдещето!“. Преди 8 месеца във Версай, ЕК реши да постигне енергийна независимост, здрава икономика.

„Решихме да инвестираме огромни средства и във финансовото оздравяване и за армията в Украйна. Общо сме дали 82 милиарда евро в подкрепа на Украйна“, каза Урсула фон дер Лайен.

„Драстично намалихме руската хватка върху енергийните доставки. Напълно се отървахме от руските въглища. Успяхме да върнем енергийната криза до нивата преди войната в Украйна и направихме скок към възобновяемата енергия. Зависехме 50% от руския газ – сега това ниво е под 10%. За първи път тази година успяваме да произведем повече енергия от слънцето, отколкото от газ“, продължи президентът на Европейската комисия.

Урсула фон дер Лайен добави, че две от най-важните точки, обсъждани на срещата на върха, са миграция и „разширяването на Европейския съюз до 30 плюс членове“. „Няма да има преки пътеки. Всичко се основава на постижения. Затова и ние трябва да напишем домашното си, и когато кандидатите за членство покажат постижения, да сме готови да ги посрещнем в общия европейски дом.“

„Докладът за готовността за приемане ще бъде представен през ноември, преди срещата на Европейския съвет през декември 2023.“, каза още тя. Говорейки за миграцията, Урсула фон дер Лайен каза, че благодарение на испанското президентство кризата е овладяна и всички се надяват усилията да достигнат успешен финал.

„За това е необходим нов подход към транзитните държави. 150 милиарда евро са резервирани за африканските държави за инвестиции в инфраструктурата, но трябва да се изградят хуманитарни коридори и правни пътища, за да се установи стриктна миграционна политика“, заяви тя.

„Заедно с „Европол“ трябва да смажем организираната престъпност, която се занимава с нелегална миграция: 330 хиляди нелегални мигранти са влезли в Европа през 2022. Не можем да ги приемем. За сметка на това сме допуснали над 3.7 милиона легални мигранти за миналата година. Трябва да стане ясно, че ние решаваме кой идва в Европа и кой може да има достъп до нашата икономика и системи“, подчерта Урсула фон дер Лайен./ БГНЕС