Делта вариантът паникьосва Европа и Америка

Министърът на туризма на Гърция Харис Теохарис обърна специално внимание на разпространението на Делта варианта в страната. Той каза, че „ваксинацията е най-важният фактор за туризма в международен план, не само в Гърция. Трябва да разберем, че от ускоряването на ваксинационната кампания зависи дали ще се върнем към нормалното състояние или ще останем обсадени от пандемията и под постоянната заплаха от мутации“.

Теохарис подчерта, че защитата на Гърция срещу варианта „Делта“ ще се превърне в най-добрата й сезонна туристическа реклама.

В интервю за гръцкия уебсайт tourismtoday, Теохарис похвали „координирания план на гръцкото правителство за защита на здравето както на гръцките граждани, така и на туристите, с оглед на голямото търсене, както и на задействаните предпазни механизми за опазване на общественото здраве“.

„Както не се поколебахме да предприемем необходимите мерки, колкото и тежки да бяха, така и ще направим необходимото, ако това се налага от развитието на ситуацията“, посочи той.

Разпространението на коронавируса се засили във Франция през последните пет дни поради индийският вариант "Делта", заяви министърът на здравеопазването на Франция.

"През последните пет дни разпространението на вируса не е намаляло – напротив увеличило се е. Това се дължи на силно заразния вариант „Делта", написа Веран в Туитър. Според него" английският пример показва, че нова вълна от епидемия е възможна още в края на юли и началото на август”. „Можем да ограничим нейните санитарни последици, ако се съобразим с ограничителни мерки, ваксинираме се и правим редовни тестове”, каза Веран.

Според властите от началото на епидемията във Франция са установени над 5,7 милиона случая на коронавирусна инфекция, от които 2,500 са регистрирани през последните 24 часа. Повече от 111 000 души са починали от последствията на инфекцията от началото на пандемията в републиката. През последните седем дни 803 души са приети в болници в страната със симптоми на COVID-19. Според здравните власти към момента около 34 милиона французи са получили поне една доза ваксина.

Индийският вариант на коронавируса (вариантът „Делта” според новата класификация на СЗО) вероятно ще причини по-тежки заболявания от другите разновидности, заяви Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ, предаде NBC.

Както отбеляза Фаучи, посоченият вариант на вируса "очевидно е по-заразен". „По-лесно се предава от човек на човек“, каза специалистът. Според американски изследователи, посоченият вариант "изглежда по-смъртоносен", тъй като "причинява по-сериозни заболявания, което води до хоспитализация, а в по-чести случаи и до смърт".

В края на юни ръководителят на Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ Рошел Валенски обяви, че американски експерти правят проучвания дали „Делта” причинява по-тежки заболявания.

Според университета "Джон Хопкинс", който прави изчисленията си въз основа на информация от федералните и местните власти, в САЩ са открити над 33,7 милиона случая на коронавирусна инфекция от началото на епидемията, а над 605 хиляди души са починали. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя.

Президентът Джо Байдън предупреди по време на празника за Деня на независимостта, че COVID-19 все още „не е победен“, въпреки че американците са постигнали огромен напредък в борбата срещу пандемията.

„Успяхме да надделеем срещу този вирус“, каза той пред гостите си на поляната пред Белия дом. Но американският президент побърза да добави: "Не ме разбирайте погрешно: COVID-19 не е победен. Всички знаем, че се появяват нови, по-опасни варианти като „Делта"./БГНЕ