Депутатите дебатират за Украйна - военно-техническа помощ или ремонт

Подкрепете широк мандат, който изразява готовността на България, а не отразява писмо на посланик. Ние имаме конкретен, поколенчески интерес да заемем ясна политическа позиция и да дадем ясна политическа помощ.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов от парламентарната трибуна по време на дебатите по решението за помощ за Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

По-рано в парламента постъпи писмо, внесено от украинския посланик у нас Виталий Москаленко, в което се посочва, че властите в Киев очакват България да ремонтира тяхна военна техника. Предадено от посланика писмо е подписано от президента Володимир Зеленски и в него се иска България да продължи подкрепата си за европейската интеграция на Украйна, иска се помощ за бежанците, осигуряване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, иска се енергийно сътрудничество и износ на ток и газ от Украйна към България, както и предоставяне на хуманитарна помощ под формата на лекарства, дрехи и хранителни стоки.

Нито едно искане на Украйна не е свързано с оръжие и боеприпаси. С тези уточнения, ние бихме предпочели НС да не се занимава с тези въпроси, но след като сме на този етап, сме готови да подкрепим направения от „Продължаваме промяната” проект с направените промени, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

БСП спечели разговора за това какво ще прави управляващата коалиция за Украйна. Никаква военна помощ няма да има, заяви от своя страна депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Според него предложението на "Продължаваме промяната" е съвършенно безсмислено. Срамота е да изнудвате украинското посолство в тази ситуация – да им искате писмо, с което да легитимирате балансите. Това е позор. В момента управлява БСП, заяви Митов.

Гласувайте за предоставяне на истинска военна помощ за Украйна, да се отървем от ръждясалите съветски железа и да бъдат предоставени отбранителни способности, призова депутатът от ГЕРБ и подчерта: Това е единственото правилно стратегическо решение за България, ако искаме да сме ефективна част от съюзите, към които принадлежим.

От "Има такъв народ" също не се съгласиха с прилагането на писмото на посланика на Украйна.

Това е абсолютно несъстоятелно, не може в текста, който ни се предлага да гласуваме да съществува писмо на посланик на друга държава, каза Любомир Каримански и попита: Имаме ли ние ясно решение на Министерски съвет? Каримански поиска дефиниция на това какво представлява военно-техническа помощ.

Ремонтната дейност е спомената в писмото на украинския посланик, а ние искаме да даваме военно-техническа помощ. Нека да си го оставим ремонтна дейност, каза още депутатът от ИТН.

Решението, което мандатоносителят, а не правителството предлага е практически неутрална позиция, колкото и да се говори за това колко са против Русия, заяви от своя страна Тома Биков от ГЕРБ. Няма нужда да си късаме ризите кой колко е против Русия, а трябва да вземем плътно решение, което отговаря на интереса на България и този интерес да се гледа в глобален и локален план, добави Биков. Паралелно с кризата в Украйна върви и казусът с РСМ. Това е пряко свързано с казуса с Украйна, според Биков. С неутралната позиция, която биваме призовани да заемем, ние отслабваме българската позиция в ЕС и Европа, каза още той. Трябва да се взема решение да се вземе страна, убеден е Биков. Сложили сме си главата в пясъка и караме цял свят да се чуди какво искаме от РС Македония, ние знаем какво искаме, но все по-малко ни разбират. Или избираме да защитаваме българския интерес в РСМ, или се пазим да не ни заподозрат, че помагаме на Украйна, едно от двете, посочи още Биков. /БГНЕС