Димитров: Чакаме резултатите от одита на Пирогов, за 2023 г. са направени 25 000 операции

2023 г. беше трудна. 25 000 операции са извършени през годината. Едно от най-натоварените отделения бе травматологичното, инвазивната хирургия. Имаме случаи, при които стават чудеса също. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Пирогов д-р Валентин Димитров.

За децата, пострадали от пиратки, Димитров каза, че това е нечувано. Той даде за пример случая с детето от Сандански, на което бяха отрязани два пръста. Не се осъзнава опасността от пиратките, това може да доведе до тежка инвалидизация за цял живот, подчерта Димитров и добави, че трябва да мислим за сигурността на нашите деца.

Във всичките изяви по медиите съм пестелив, вярвам в независимите институции. Когато човек излиза и говори пред обществото, трябва прецизирано да се изказва и да носи отговорност. Всичките ми срещи с министър Хинков са отразени в медиите. Не коментирам случаите с одитния доклад и с това, което е написано, защото съм написал 2 писма до прокуратурата. Проверките още не са приключили. Чакаме ги да приключат. Хинков е министър от 6 юни миналата година. Заповедта за назначаване на одит в Пирогов за периода, за който той иска, е с дата 14 август 2023 г. мисля, че август е след юни месец и той е бил назначен преди това. Всеки взема своето решение, аз поемам ангажимента, че ако излязат данни за нарушения от моя страна, ще си понеса отговорността надлежно и ще кажа, да това са резултатите, посочи още Димитров. Аз подлежа на наказателна отговорност ако това, което той казва, излезе вярно. Подаването на оставка е бягство,така се бяга от проблема. Аз затова не си подавам оставката, ние сме в правова държава и хората трябва да вършат нещата според правилата и закона. За да заведа иск срещи министъра, трябва да имам факти, когато излязат двете проверки, на базата на резултатите, тогава ще се случи това нещо, каза още Димитров.

Получих подкрепа от всички политически сили без да съм поискал, това е оценка за тази година и половина какво съм направил в Пирогов, коментира директорът на болницата. 853 000 лв. е печалбата за миналата година на Пирогов. Няма нито един лев просрочено задължение към нито един доставчик. Регулярните задължения, на които не са дошли падежите още и обслужването на банковите кредити, са общо 34 млн. лв., уточни още Димитров. /БГНЕС