Директорът на „Фолксваген“ Херберт Дийс се оттегля от борда

Главният изпълнителен директор на „Фолксваген“ Херберт Дийс се оттегля от борда на германския автомобилен гигант, за да бъде заменен от шефа на марката спортни автомобили „Порше“, съобщиха от групата.

Оттеглянето на Дийс от върха на втория по големина автомобилен производител в света е договорено "по взаимно съгласие" и ще влезе в сила на 1 септември, се казва в изявление на „Фолксваген“, цитирано от АФП.

След четири години като главен изпълнителен директор Дийс ще бъде заменен от Оливер Блуме, настоящ шеф на спортните автомобили „Порше“, част от семейството на „Фолкйсваген“ от 12 марки, което включва също „Шкода“ и „Ауди“.

Концернът, който е в процес на преструктуриране на бизнеса си, за да се съсредоточи върху електрическите превозни средства, взе решение за този ход на заседание на надзорния съвет днес.

„Дийс изигра ключова роля в трансформацията на групата, преведе компанията през изключително бурни води и реализира фундаментално нова стратегия", заяви председателят на надзорния съвет Ханс Дитер Поетш.

Отиващият си главен изпълнителен директор често шокираше с острия си стил и противоречиви изказвания.

През 2019 г. той беше принуден да се извини за това, че се е заиграл с нацистки лозунг по време на среща на компанията.

Дийс бе подложен на вътрешен натиск, след като през октомври миналата година предположи, че до 30 000 работни места във „Фолкйсваген“ в Германия ще бъдат застрашени, ако не успее да намали разходите при преминаването си към модели, задвижвани на батерии. Открит почитател на Илон Мъск, главен изпълнителен директор на американския пионер в производството на електрически превозни средства „Тесла“, Дийс заяви миналата година, че на известния германски автомобилен производител ще му е необходима "революция", за да се справи с американския си конкурент.

"Екипният дух, справедливостта и страстта са решаващи за успеха", заяви в изявление днес новоназначеният главен изпълнителен директор Оливер Блуме. /БГНЕС