„Дни на визуалната наука“ или защо трябва да живеем екологично и устойчиво

Деца и възрастни имаха възможността да гледат прожекции на късометражни филми, подготвени на основата на научни факти, и да разберат защо е важно да мислим екологично и да живеем устойчиво, предаде репортер на БГНЕС.

„Това, което провеждаме като серия събития, са „Дни на визуалната наука“ и те съдържат прожекции на филми, подготвени на основата на научни факти и в технологията 360-градусово излъчване в този купол, който се намира тук до нас“, каза Антоанета Иванова, ръководител на Центъра за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проектът е подготвян в продължение на 22 месеца от преподаватели и студенти на Стопанския факултет, които са събирали научна информация. „Филмите са късометражни. Те са изключително ефектни и въздействащи, но по-интересното в тях е, че съдържат над 300 факта, касаещи различни проблеми на екологията, социални проблеми на обществото, икономически проблеми – неща, с които ние се сблъскваме всеки ден и като глобална проблематика, и като влияние в нашия живот“, обясни Иванова.

Концепцията на проект „Калейдоскоп“ е да ангажира хората и най-вече младите, затова в първото издание на инициативата „Дни на визуалната наука“, което се проведе в периода от 29 февруари до 2 март, са поканени всички столични училища. „Посещенията са напълно безплатни, само с регистрация в платформата на Центъра за визуална наука „Калейдоскоп“, допълни ръководителят на Центъра за визуална наука.

Главна цел, обърна внимание Иванова, е да подобрят информираността на хората по проблемите за устойчивото развитие, затова концепцията на филмите включва представяне на проблемите и предизвикателствата на обществото ни и след това решенията. „Идеята е всеки от хората, които преминат през нашите прожекции, да осъзнаят, че неговата роля и изборите, които правим всеки ден, имат голямо значение и всъщност те създават бъдещето, в което ще живеем“, добави тя.

Иванова, която представя филмите на младите хора, им дава и редица примери как техният избор оказва влияние върху заобикалящия ни свят, сред които са изборът на транспорт, с който да се придвижат, изборът на бутилка за вода – дали да си купят еднократна, или да си вземат бутилка за многократна употреба. „Говорим общо взето за решения, които се базират на ценности, защото в кризите, в които живеем – както климатичните, така и икономическите, конфликтите, които се случват, бежански кризи, епидемии и т.н., всичко това са последици от решения“, обърна внимание тя.

Ако има нещо, което е по-високо от технологиите, това е изборът на хората, категорична е Иванова, която отбеляза, че той се базира на ценности. „Затова аз им давам следвания пример, че в тяхното семейство те ще трябва да избират дали да имат три коли и това да бъде ценност, или да се движат с градския транспорт, което е много по-устойчиво, екологично решение и да дишат по-чист въздух, да се придвижват по-бързо и като цяло по отношение на икономическите и социални ефекти това е по-добро решение, т.е. решенията ни трябва да бъдат осъзнати на първо място“, каза още тя.

Ръководителят на Центъра за визуална наука „Калейдоскоп“ посочи, че децата, които от много ранна възраст се научат на устойчив начин на живот, ще допринесат за това обществото ни да бъде по-добро.

„За нас, като се има предвид, че сме представители на академична общност и на научни среди, на първо място е науката да не остава затворена в университета, защото основната и най-голямата стойност, която тя може да допринесе, е да направи живота на хората по-добър“, заяви Иванова и подчерта и затова разпространяват това знание и смятат, че най-голямата отговорност, която имат като хора и като възрастни, е към младите.

По думите ѝ, ако младите се научат да мислят устойчиво, ще пазаруват и устойчива мода. „Няма всеки сезон да си купуват дрехи само на базата на рекламите и да ги изхвърлят“, смята тя и посочи, че модната индустрия е един от отраслите с най-голяма степен на замърсяване и е изключително важно по какъв начин се потребява текстил.

Важно е да осмислим проблеми като свръхпотреблението, какво отопление избира всеки един от нас за дома си, и когато човек се ангажира да допринася за екологична и устойчива среда, се оказва, че дори не е толкова трудно, а в дългосрочен план се отразява доста добре на живота му и от икономическа гледна точка.

Въпреки, че днес е последният ден от „Дни на визуалната наука“, в който има прожекции, след около два месеца отново ще бъдат обявени подобни събития. „Каним всички да дойдат и да се запознаят със съдържанието. Също така сме отворени за сътрудничество и с компании от бизнеса. Имаме 14 компании, които в момента са съучредители на Център „Калейдоскоп“ и благодарение на тях и на тяхната подкрепа се осъществява всичко това. Отворени сме и за ново сътрудничество и помощ. Всеки, който има желание да работи заедно с нас по проекта, е добре дошъл“, заключи Иванова. /БГНЕС