Доброволна размяна на вещи и дрехи в битка срещу промените в климата

Заедно с читалище "Коприва" организираме събитие за размяна на дрехи, с което искаме да оправим посланието, че няма нужда да изхвърляме, няма нужда да купуваме твърде много, а всъщност можем да рециклираме, да споделяме и като цяло да преборим малко или много този ултракапиталистически начин на мислене, че трябва постоянно нещо да се консумира.

Това каза в интервю за БГНЕС Росена, която е съдържателка на бара, в който се разменят вещи, от които нямаме нужда, като можем да намерим хора със сходни интереси и нови съкровища.

„Така наречената бърза мода всъщност има ужасяващи последици за климата. Да не говорим, че през нея се замърсява изключително много и природата с огромните сметища, които се образуват от всички дрехи, които не се използват и се хвърлят", заяви Росена. Тя подчерта, че бързата мода се произвежда чрез т.нар. модерно робство, като отбеляза и детския труд.

"Много ни се иска през такива събития, и точно заради това го организираме, да оправим това послание", добави Росена и посочи, че можем да открием много хубави неща.

Според нея няма нужда въобще да правим компромиси, просто можем да споделяме. Жената посочи, че дори и те сега, разопаковайки, са изумени от съкровищата, които всеки пази в дома си. "Можете да намерите играчки, дрехи, чанти, аксесоари и някакви странни вещи, които просто не са влезли в употреба на някого, което пък е много интересно", допълни жената.

Росена смята, че един такъв тип събития ни карат много по-лесно да се разделим с някакви вещи, защото знаем, че няма да отидат на боклука, ще бъдат дадени или подарени на някого, който ще им се радва и ще ги използва за още време.

"Просто го направете. Ако ходите по такива събития, ако се поровите малко във вторите употреби много често ще намерите нещо много по-интересно и по-уникално, което отразява вашето вътрешно усещане и идентичност, отколкото ако купите поредния тренд", заключи Росена. /БГНЕС