Древни руни свидетелстват за могъществото на викингска кралица

Нови изследвания на надписи отпреди 1000 години показват, че съпругата и майката на двама викингски владетели може би е била много по-могъща сама по себе си - може би дори лидер на ранното датско кралство, съобщи „National Geographic”.

В проучване, публикувано днес в Antiquity, учените представят нов анализ на руните от Йелинг в Дания - каменни паметници с надписи, издълбани преди повече от хилядолетие в памет на викингския крал Горм Стария, неговата съпруга Тира и делата на техния син, крал Харалд Блутут.

Камъните от Йелинг, намиращи се в град Йелинг в Източна Ютландия (област в Дания – бел.ред.), съдържат най-ранните сведения за Дания като политическа единица. По-малкият и по-стар рунически камък с текст, написан на руническа азбука, е издигнат от Горм около 950 г. от н.е.; надписът на по-големия камък Йелинг, поръчан от сина Харалд Блутут, също отразява преминаването на Дания от нордическо езичество към християнство през 965 г. и се счита от мнозина за "акт за раждане" на Дания.

И на двата рунинга в Йелинг е изписано името на Тира - жената, която е била съпруга на Горм и майка на Харалд. Жени на име Тира се срещат и в надписите на два други викингски руните от този период - повече от всяко друго име от какъвто и да е пол, но не е ясно дали всички те се отнасят до Тира, съпруга и майка на крале. Сега обаче ново откритие допълва пъзела на Тира и може да постави под въпрос някои разбирания за ролята на жените във викингското общество.

Издълбани в камък

Новият анализ включва триизмерно сканиране на седем рунически камъка от Ютландия, включително по-големия камък Йелинг, за да се разкрият невиждани детайли от руническите надписи.

Анализът разкри, че надписът върху руническия камък на Харалд Блутут е издълбан от същата ръка, която е изписала и руническия камък Лаеборг, разположен на около 20 мили югоизточно от Йелинг.

Тази ръка е била на дърворезбар, който се е самоопределил на рунния камък от Лаеборг като Равнунге-Туе - и с новата връзка на Равнунге-Туе с емблематичния камък от Йелинг датчаните вече знаят името на майстора, създал техния "акт за раждане", казва археологът и рунолог Лисбет Имер от Националния музей на Дания, водещ автор на изследването на Antiquity.

Но Имер е особено заинтересован от това, което новопризнатата връзка между руните казва за Тира: необичайно е викингски жени изобщо да се споменават на рунит, но името Тира се появява на четири руни от този период, като поне за три от тях вече е известно, че се отнасят за една и съща жена. В надписа, издълбан от Равнунге-Туе върху камъка от Лаеборг, също се посочва, че Тира е била негова „дроттнинг“ - скандинавска дума, която означава "любовница" или "дама" и по-късно е преведена като "кралица".

Взети заедно, руническите препратки подсказват, че Тира е била ключова фигура в новото датско кралство - може би дори засенчвайки по влияние съпруга си Горм и сина си Харалд, казва Имер. "Нито един друг човек в Дания от епохата на викингите не е отбелязан на толкова много камъни, дори Харалд Блутут, нейният известен син - така че тя трябва да е била много важна за формирането на държавата", предполага тя.

Имер също така отбелязва, че единствените писмени източници от епохата на викингите в Дания са руническите камъни, "а техните текстове са много кратки". Но археологическите източници сочат, че жените на викингите в Дания може да са притежавали самостоятелно земя и да са имали и политическа власт.

Писмените източници от Европа от X в. също отбелязват влиятелни жени на места като Италия и Германия и новата датска държава може да е отразявала това, добавя тя.

Викингски жени

Професорът по викингски изследвания Джудит Йеш от университета в Нотингам, Великобритания, която не е участвала в изследването, казва, че новото откритие "извежда Тира на преден план по съвсем нов начин".

Ако всички рунистични камъни се отнасят до една и съща Тира, "този факт сам по себе си... предполага, че тя е имала значително влияние в тази част на Дания по времето, когато страната едва започва да се обединява като нация", казва тя.

Йеш отбелязва също, че Тира е наречена "спасението на Дания" (или вероятно "силата на Дания") на по-малкия камък в Йелинг, издигнат от Горм: "малко неясен коментар, който обаче сякаш намеква за ключова роля в тогавашната политика".

Рунологът Хенрик Уилямс от шведския университет в Упсала, който също не е участвал в изследването, добавя, че на някои други викингски руни, включително в Норвегия и Швеция, също са изписани имена на жени и "доказват, че жените са имали влияние в Скандинавия през епохата на викингите", казва той.

Но и Уилямс, и експертът по викингите Стефан Бринк от Университета на Хайлендс и островите в Обединеното кралство са предпазливи по отношение на това дали надписите предоставят нови категорични доказателства за политическата власт на Тира.

Бринк, който също не е участвал в новото изследване, казва, че е "възможно и вероятно" Тира да е била много важна жена в Дания по онова време, но не е установено дали е била политически равностойна на съпруга си Горм./БГНЕС