Ердоган и Байдън договориха механизъм за заздравяване на отношенията

В рамките на срещата на върха на Г-20 се проведе срещата между президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган и на САЩ Джо Байдън, информира Анадолската агенция.

В нея участва и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Според публикуваното от администрацията на Ердоган изявление, двамата лидери са отбелязали наличието на воля за укрепването и развитието на двустранните отношения и са се споразумели за създаване на съвместен механизъм по този въпрос.

В хода на разговорите президентите са обсъдили необходимите стъпки, които трябва да бъдат предприети в съответствие с общата перспектива за увеличаване на двустранната търговия.

Ердоган и Байдън са разговаряли и за стратегическото партньорство в НАТО, като са изразили задоволство от взаимните стъпки, предприети по отношение на климатичните промени.

От Белия дом информираха, че в рамките на срещата с Ердоган Джо Байдън е изразил намерение да поддържа конструктивни отношения с Анкара, да разширява сферите на сътрудничество и ефективно да преодоляват разногласията.

Американският президент е приветствал 20-годишния принос на Турция в мисията на НАТО в Афганистан.

Двамата държавни глави са обсъдили политическия процес в Сирия, доставката на хуманитарна помощ за нуждаещите се в Афганистан, изборите в Либия, ситуацията в Източното Средиземноморие и дипломатическите усилия в Южен Кавказ, отбеляза администрацията във Вашингтон.

Президентът Байдън потвърди важността на сътрудничеството в областта на отбраната между двете страни и членството на Турция в НАТО и изрази загрижеността на Вашингтон относно турските системи за противоракетна отбрана С-400. Американският лидер подчерта също значението за мира и просперитета на силните демократични институции, спазването правата на човека и върховенството на закона.

Високопоставен американски служител отбеляза, че по време на срещата Байдън и Ердоган са засегнали темата за изтребителите F-16 и F-35, като президентът на САЩ е отбелязал, че този въпрос е на дневен ред във Вашингтон.

Изявленията на турското правителство и на президента Ердоган през последните седмици дадоха ясно да се разбере, че Турция е заинтересована да закупи изтребители F-16. Байдън взе предвид това желание на турската страна, но заяви, че въпросът трябва да премине през определени процедури в САЩ. Той се ангажира да прояви специални внимание на този въпрос, отбеляза служителят.

Коментирайки темата за връщането на парите, платени от турската страна за изтребителите F-35, той припомни, че тази седмица в Турция пристигна делегация от Пентагона, за да започне работа с турската страна по въпроса за F-35.

„Процесът по въпроса с F-35 продължава“, каза високопоставеният американски служител.

БГНЕС припомня, че само дни преди срещата между Ердоган и Байдън турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в интервю за за CNN Turk, че Турция ще обмисли закупуването на руски изтребители СУ-35, СУ-57, ако САЩ не разрешат проблема с изтребителите F-35.

САЩ трябва или да доставят изтребителите F-35, за които Турция е платила, или да върнат парите, или вместо това да предоставят друг продукт, каза той.

Междувременно бе съобщено, че Турция и САЩ са се договорили да продължат преговорите за разрешаване на проблема с програмата за изтребители F-35 Joint Strike Fighter.

През 2019 г. Вашингтон обяви, че изважда Турция от програмата F-35 заради закупуването от Анкара на руската система за противовъздушна отбрана С-400.

Турция обаче подчерта, че С-400 няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не представляват заплаха за алианса или неговите въоръжения. /БГНЕС