ЕС ще наложи санкции на израелските заселници в Западния бряг

Външните министри на ЕС се споразумяха за налагане на санкции на израелските заселници, които упражняват насилие в окупирания Западен бряг, съобщи агенция DPA.

Санкциите на ЕС включват забрана за пътуване и замразяване на активи и ще влязат в сила през следващите дни, когато бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС. На гражданите на ЕС също така ще бъде забранено да правят бизнес с целевите държави.

Предишният опит на ЕС да наложи санкции на израелските заселници се провали след съпротива от страна на Унгария, която е силен поддръжник на Израел. Санкциите изискват единодушие от всички държави-членки на ЕС.

Напрежението на Западния бряг рязко нарасна след израелските атаки срещу Газа след нахлуването на Хамас на 7 октомври. Палестинците се оплакват от засилено насилие от страна на израелските заселници срещу техните села и маслинови горички.

Санкциите на ЕС идват, след като САЩ наложиха наказателни мерки на две селища на Западния бряг и насочиха вниманието си към трима заселници.

В рамките на споразумението за санкциониране на израелските заселници ще бъдат въведени още санкции срещу палестинската терористична групировка Хамас, съобщиха дипломати от ЕС.

В миналото вече няколко пъти бяха налагани санкции от страна на ЕС на Хамас, която действа основно в ивицата Газа, и на нейни представители./БГНЕС