Fiat Chrysler ще плати 300 милиона долара за манипулиране на данните за емисиите

Производителят на автомобили Fiat Chrysler ще плати около 300 млн. долара по дело, свързано със занижено отчитане на емисиите на автомобилите в САЩ. На 1 август, федерален съд в Детройт го призна за виновен за измама с емисии и го осъди да плати обезщетение, както и на три години изпитателен срок, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ.

С това свое решение съдът на практика одобри извънсъдебното споразумение, което концернът, който е част от международната автомобилна група Stellantis, сключи през юни с Министерството на правосъдието на САЩ, признавайки вината си. Американските власти обвиниха Fiat Chrysler, че е инсталирал на повече от 100 000 дизелови автомобила софтуер, който занижава количеството отработени газове. Въпросните модели са Jeep Grand Cherokee и Ram, производство 2014, 2015 и 2016 г.

През 2017 г. Министерството на правосъдието на САЩ повдигна официални обвинения по случая. От своя страна ръководството на групата отрича да е виновно или да има каквито и да било паралели със скандала с Volkswagen, който избухна по-рано. Още през 2019 г. обаче Fiat Chrysler беше принуден да плати стотици милиони долари по граждански искове в САЩ. /БГНЕС

Детройт / САЩ