„Фондацията“ с голям концерт: Любовта между нас и публиката пълни залите

Нов грандиозен концерт се задава на българския музикален небосклон. Любимците на почитателите на рока от група „Фондацията“ ще забият здраво за пореден път в зала 1 на НДК на 26 април. “Фондацията празнува 10 години около света” е името на музикалното събитие, предшественик на ново национално турне, и за него, като и за бъдещите проекти на бандата и нейните членове, разказа специално за БГНЕС един от тях, Славчо Николов.

„Преди 10 години не си представяхме, че ще стигнем дотук. Започнахме просто да свирим песните на своите колеги с много любов, защото всеки предложи страхотни песни, които са от ковчежницата на българската музика“, сподели той. „Фондацията започна първо да се изявява в чужбина, пътувахме много, направихме едно околосветско турне – това беше много амбициозен проект, но успяхме да го осъществим. В тези 10 години събрахме доста мъдрост и опит и много впечатления от цял свят. Затова и решихме турнето да се казва така“.

На сцената ще излязат и техните гости – от групите, от които произлизат. От ФСБ Константин Цеков, който ще бъде гост на Иван Лечев, от БТР Атанас Пенев – Наско, от „Щурци-те“ Валди Тотев, от група „Те“ Любо Киров и Дони и Момчил ще се съберат отново след дългата раздяла.

Това ще бъде много различен концерт, много различен репертоар сме подготвили“, разкри Славчо.

След София, грандиозното събитие с марка “Фондацията” ще зарадва и феновете във Варна и в Бургас. “Фондацията празнува 10 години около света” ще бъде във Варна на 19 юли, в Летния театър, и в Бургас на 20 юли, също на сцената на Летния театър. И в морските си концерти „Фондацията“ ще посрещне свои специални звездни гости.

От самото си създаване през 2013 г., групата не спира да радва и изненадва феновете си.

„Готвим и още един проект, който ще е със симфоничния оркестър при музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ Велико Търново и ще се нарича „Фондацията 10 години около света – симфонично“. Там ще изпълняваме не само нашата музика, но ще свирим и класически произведения, така че хората ще ни видят в много различна светлина“, съобщи също Славо Николов.

Музикантите не спират да се изявяват и със своите индивидуални групи.

„Ние продължаваме да работим с групите си - аз с група БТР, Дони самостоятелно и със своята съпруга, той дори направи едно много успешно турне с певицата Дара в Америка, Иван Лечев със Стефан Вълдобрев, а Венко пък е нашият професор по музика и преподавател в академията. Аз, Дони и Венко имаме и един страничен проект с Пловдивската опера, който се казва „Акустик Куийн проджект“, който е със страхотен успех. Изпълняваме музиката на „Куийн“ заедно с певеца Славин Славчев и клавириста Мишо Шишков“, информира за новите планове музикантът.

Той разкри и най-новото около своята група БТР.

„Скоро трябва да излезе едно ново видео към песен от последния ни албум. А на 13 октомври каня всички на юбилея на БТР „30 години БТР“, който също ще бъде със симфоничния оркестър от Велико Търново под диригентската палка на Георги Патриков“, каза Славчо.

Музикантът и неговите колеги от групата са убедени, че рокът ще продължи да го има.

„Ще цитирам Иван Лечев, който казва: „Абе аз откакто се помня, го погребват рока, пък той още си е жив“. Не, не е на изчезване, има много млади групи, които правят хубава музика, които пълнят клубове и техните връстници ходят да ги слушат , което е страхотно. Родителите, които, водейки децата си на детска градина и на училище, слушат „Лед Дзепелин“, именно техните деца идват на нашите концерти. И идват 3-4 поколения – баби, дядовци, родители и внучета“, заяви рокаджията.

За Славчо обаче това, че рокът е жив и ще продължи да съществува, а „Фондацията" да я има, се дължи и на вярната публика.

„Без публиката, която имаме, никога нямаше да просъществуваме“, убеден е музикантът. „Много се промени информационната среда и само любовта между нас, която остана, ни води към това да имаме пълни зали. Откакто група „Фондацията“ е създадена, вече 10 години, колкото и пъти да сме пускали концерт в Зала 1, този концерт е разпродаден. Хората питат: „Що не пуснахте две дати?“, а ние им отговаряме: „За да си купувате рано билети, а не да чакате до последния момент“. Така че ще правим много концерти и любовта между нас ще пълни залите“, обеща с увереност Славчо Николов. /БГНЕС