Гари Каспаров: Съкровената мечта на Путин - Велика Русия, диктуваща правилата в света

Украйна застава на пътя на геополитическия план на Путин – да контролира не само цялото бивше съветско пространство, но и Източна Европа, за да има пълно влияние в политиката.

Това заяви в интервю за украинската телевизия Freeдом руският опозиционер и 13-ти световен шампион по шахмат Гари Каспаров, отявлен критик на руския президент.

„Мечтата за унищожение на Украйна е нещо като фикс-идея за Путин. Още пред 8 години при анексирането на Крим, руската пропаганда не преставаше да говори, че Украйна не може да се приеме за пълноценна държава. Тя беше представяна като един вид упадъчна територия“, каза той.

„Украйна застава на пътя на геополитическия план на Путин. Той винаги е говорил против разпада на Съветския съюз. Когато на Мюнхенската конференция за сигурност той говореше за сферата на влияние, Путин озвучи своята съкровена мечта - връщане към свят, в който големите страни ще диктуват правилата за всички останали“, твърди Каспаров. „Затова и винаги се е опитвал да се договори с американците, с немците, с французите. А Украйна се намира на пътя на този идеален свят, в който Путин като един руски вожд, един руски фюрер, не само ще контролира цялото бивше съветско пространство, но и Източна Европа, за да има пълно влияние в политиката. Така Украйна се явява важен фактор в придвижването към неговия идеален свят“.

На въпрос за възможна всеобща мобилизация в Русия, Каспаров заяви, че тя е невъзможна, защото ще създаде огромно напрежение в обществото. По думите му в Русия има хора, включително наборници, които не са съгласни с въпросната мобилизация и се съпротивляват на тази идея.

Специално внимание бившият шампион обръща на дезинформацията по руските държавни медии.

„Като се започне от чеченската война, Русия живее в режим на "специална операция" що се отнася до поднасянето по телевизията. Заради картината, която се представя по руските телевизии, руските войници вярват, че се сражават, за да спасят украинците, а обикновените руснаци продължават да живеят като със затворени очи, в един илюзорен свят“, заключи руският опозиционер. /БГНЕС