Гаске записа победа номер 600 в кариерата си след успех над Циципас

Французинът Ришар Гаске влезе в елитния клуб на тенисисти, записали 600 победи в професионалния тур, след като надви световния номер 5 Стефанос Циципас със 7-6(8), 2-6, 7-5 в мач от осминафиналите на турнира на трева в Щутгарт. 36-годишният французин успя да спечели оспорваната битка с водача в схемата, за да се присъедини към Рафаел Надал, Новак Джокович и Анди Мъри, които са единствените действащи тенисисти с поне 600 победи в Тура.

"Това означава много за мен, невероятно е. Не съм вярвал, че ще достигна тази бройка. Играя тенис от 20 години, но това са много победи. Това бе голям мач, Стефанос е един от най-добрите в света. След два дни ставам на 37 години, никога не се знае какво предстои, така че просто искам да се наслаждавам", сподели Гаске след успеха. След като научи, че влиза в една група с Надал, Джокович и Мъри, Гаске заяви: "Разбира се, аз съм най-слабият тенисист от тях. Аз съм най-лошият тенисист, който достига 600 победи. Но чувството е страхотно".

Само 28 играчи в историята на тениса са записвали 600 и повече победи в кариерата си, а Гаске е първият французин с това постижение. В началото на тази година той спечели и 16-та титла в кариерата си, след като триумфира в Окланд, Нова Зеландия. Гаске все още държи рекорда за най-млад тенисист, записвал победа в Тура - той го прави едва на 15 години на Мастърса в Монте Карло през 2002 година.

Като най-ценни победи в кариерата си Гаске отличи трите си петсетови успеха в четвъртфинали от Големия шлем - срещу Анди Родик на Уимбълдън през 2007, срещу Давид Ферер на Ю Ес Оупън през 2013 и срещу Стан Вавринка на Уимбълдън през 2015. /БГНЕС